BiH
6

Ministar Hrenovica zatražio da policija i Tužilaštvo uđu u Veterinarsku stanicu KS

Piše: N. J.
Predstavnici Sindikata i radnika KJP Veterinarska stanica Sarajevo zatražili su danas od ministra privrede Kantona Sarajevo Emira Hrenovice da interveniše povodom incidenta koji se desio u petak prošle sedmice u krugu ovog preduzeća na Stupu, ali i, kako tvrde, onemogućavanja radnicima jutros da dođu na radna mjesta.
Predstavnici Sindikata i radnika Veterinarske stanice sa ministrom Hrenovicom (Foto: Vlada KS)
Predstavnici Sindikata i radnika Veterinarske stanice sa ministrom Hrenovicom (Foto: Vlada KS)

Kako navode, zbog isteka mandata v.d. direktora Senadu Arnautoviću u petak su radnici preduzeća zatražili da se izvrši primopredaja dužnosti između Arnautovića i aktuelnog izvršnog direktora Veterinarske stanice Igora Jerkovića koji bi dužnost direktora obavljao do okončanja pocedure izbora novog.

Međutim, prema njihovim riječima, Nadzorni odbor preduzeća je navodno produžio mandat Arnautoviću zbog čega su radnici započeli proteste pred Veterinarskom stanicom na Stupu. Tvrde da je Arnautović otuđio pečate preduzeća, ključeve, te poništio šifre za ulazak u prostorije preduzeća radnicima zbog čega jutros nisu mogli doći na radna mjesta.

Prema riječima ministra privrede Emira Hrenovice, iako je konkurs za izbor novog direktora ovog preduzeća Ministarstvo poništilo, nelegalno je produžen mandat Arnautoviću, a da o tome nije obaviješteno Ministarstvo, saopćeno je iz Vlade KS.

Neispunjeno obećanje

"S obzirom na to da je Arnautović u petak dao obećanje da će danas /ponedjeljak/ izvršiti primopredaju dužnosti, a to nije učinio, te s obzirom na to da radnici ne mogu doći na svoja radna mjesta uputio sam zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu KS da uđu u ovo preduzeće i poduzmu sve zakonom predviđene radnje radi utvrđivnja eventualnih nezakonitosti", naglašava ministar Hrenovica.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Predstavnici Sindikata i radnika ističu da je zbog novonastale situacije u KJP Veterinarska stanica direktno dovedeno u pitanje zdravlje stanovnika Kantona, kao i kontrole životinja, zaraznih bolesti i namirnica animalnog porijekla na terenu.

Otimanje pečata

V.d. direktora Stanice Senad Arnautović za Klix.ba je izjavio kako se poslije incidenta u petak vrši veliki pritisak da on odstupi sa pozicije.

"Imamo videosnimke na kojima se jasno vidi ko je napadao službena lica, odnosno zaštitare. Stoga se radnici boje moga ostanka, jer bi u tom slučaju protiv njih bile podnesene krivične prijave, a ovim se pokušavaju spasiti. Naglašavam da meni nije istekao mandat, već ga je produžio Nadzorni odbor, a o čemu je obaviješteno nadležno ministarstvo", tvrdi naš sagovornik.

Pojasnio je da mu je prethodni mandat isticao 10. oktobra, ali da mu je Nadzorni odbor produžio mandat dan ranije, 9. oktobra. I pored toga su, kako tvrdi, pojedini radnici organizovali okupljanje u petak čiji je cilj bio da njih 20-ak uđu u njegovu kancelariju i otmu mu pečat.