BiH
0

Ministar Horvat sudjelovao na raspravi o zdravstvenoj zaštiti

FENA
Ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Darko Horvat sudjelovao je u raspravi o temi "Mehanizmi za financiranje kvalitete zdravstvene zaštite i nagrađivanje prema učinku", priopćeno je iz Vlade te županije.

Raspravu je jučer u Banja Luci organizirala Svjetska zdravstvena organizacija, a u sklopu provedbe dvogodišnjeg sporazuma o suradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu 2008/2009. godina.

Cilj rasprave bila je prezentacija europskih iskustava u reformi kupovine zdravstvene zaštite i razmatranje elemenata koji se mogu primijeniti u kontekstu zdravstvenog sustava u BiH.

Tom prigodom ministar Horvat je obrazložio specifičnosti pružanja zdravstvenih usluga u Hercegbosanskoj županiji s obzirom na prostornu veličinu, naseljenost, nedostatak liječničkog kadra i stalni odlazak liječnika.

Horvat je naglasio da će resorno ministarstvo, u okviru navedenih specifičnih okolnosti, podržati sve reforme koje vode ka poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite.

U raspravi su sudjelovali resorni županijski ministri, predstavnici Agencija za osiguranje kvalitete zdravstvene zaštite i zdravstvenih institucija koje pružaju zdravstvene usluge građanima.