BiH
0

Ministar Herceg razgovarao s predstavnicima REC-a

FENA
Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg zajedno sa savjetnikom za okoliš Tomislavom Lukićem primio je danas u Sarajevu direktora Regionalnog centra za zaštitu okoliša (REC) za Centralnu i istočnu Europu Radoja Lauševića i direktoricu REC-a za BiH Jasnu Draganić.

Kroz niz tema, koje su zajedničko opredjeljenje svih dobronamjernih subjekata društva koji brinu o zaštiti okoliša, govorilo se i o zajedničkim projektima koje podržavaju međunarodne institucije civilnog društva, u suradnji s federalnim resornim ministarstvom.

Poseban naglasak posvećen je novom projektu REC-a, pod radnim nazivom SIDA, a odnosi se na izradu ekoloških akcijskih planova s dijelom projekta koji se istovremeno implementira.

Dogovoreno je da će prijedlog o općinama dati Federalno ministarstvo okoliša i turizma, vodeći računa o ugroženosti i izloženosti područja pritiscima na okoliš.

Razgovaralo se i o potpisivanju trilateralnog sporazuma između Srbije, Crne gore i BiH oko očuvanja dijela prirode, vezanog za sliv Drine, a podržana je i akcija osnivanja tzv. Drinske komisije po uzoru na slične komisije za Savu i Dunav.

Ministar Herceg je predložio osnivanje Komisije za sliv rijeke Neretve koja je itekako ugrožena postojećim aktivnostima, a posebice je naglasio da će doći u pitanje opstojnost ekosustava, predviđenim zahvatima unutar projekta Gornji horizonti, te je predložio čelnicima REC-a aktivnije učešće njihovih stručnih resursa u ovoj problematici.

Razgovaralo se o projektu Zeleni paket, koji se odnosi na edukaciju mlađih starijih razreda osnovnih škola i mlađih razreda srednjih škola, koji se financira preko REC-a, a čiji je donator Nizozemska vlada.

Dogovoreno je sudjelovanje stručnjaka ministarstva na uređenju paketa i njegove prilagodbe posebnostima BiH, te njegove implementacije.

Na koncu sastanka, ministar Herceg je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s REC-om, te izrazio nadu da će uzajamno sudjelovanje u procesima vezanim za zaštitu okoliša, koja ova dva subjekta društva rade kroz slijedeće aktivnosti, biti još bolja i kvalitetnija, priopćeno je iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH.