BiH
0

Ministar Halilović razgovarao s predstavnikom UNHCR-a u BiH Hussainom

FENA
Revizija Strategije za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma i izuzetno povećanje ovogodišnjeg budžeta za povratak na državnoj razini, veoma su važni za unapređenje ovog procesa, kazao je predstavnik UNHCR-A u BiH Naveed Hussain tokom razgovora s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem.

„Reviziju Strategije posebno značajnim reformskim procesom ocijenio je i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak na posljednjem zasjedanju Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC)“, kazao je Hussain.

Ministar Halilović je podsjetio da je revizija Strategije u vrhu prioriteta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, jer je povratak jedan o temelja političke stvarnosti u BiH.

„Naša želja je da svakoj raseljenoj osobi i izbjeglici osiguramo povratak u cijeloj BiH i na taj način omogućimo ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskih prava“, kazao je ministar Halilović i dodao da u ovoj oblasti još nisu postignuti zadovoljavajući rezultati.

Hussain je informirao ministra Halilovića o regionalnom projektu za poboljšanje statusa Roma, čija bi provedba trebala početi 1. aprila. „U ovom projektu koji obuhvata BiH, Srbiju, Kosovo i Makedoniju usko sarađujemo s UNICEF-om“, kazao je Hussain.

On je dodao i da UNHCR pažljivo prati stanje osoba s priznatim statusom izbjeglica u BiH, saopćeno je danas iz Halilovićevog kabineta.