BiH
0

Ministar Halilović podržao aktivnosti KBSA

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH želi biti partner Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) u rješavanju svih problema bh. građana u dijaspori te u jačanju njihovih veza s matičnom zemljom, rečeno je tokom susreta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića i predstavnika KBSA Emira Ramića i Muhameda Saračevića.

Predstavnici KBSA su dobili podršku ministra Halilovića za djelovanje na očuvanju identiteta Bošnjaka u SAD-u i Kanadi te za čvršće ekonomske veze bh. građana s matičnom zemljom.

Sagovornici su saglasni da postoji snažan trend opadanja interesovanja za učešće bh. građana u dijaspori na izborima u BiH. Na prvim poslijeratnim izborima učestvovalo je više od 450.000 glasača u dijaspori, a na prošlogodišnjim općim izborima tek nešto više od 20.000.

Predstavnici KBSA su tokom sastanka predložili izmjenu Izbornog zakona BiH koja bi značila jednostavniji sistem glasanja te kao ideju spomenuli on-line glasanje bh. građana u dijaspori, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.