BiH
2

Ministar finansija BPK Goražde: Potrebne izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH

Piše: E. A.
Ministar finansije BPK Goražde Nudžeim Džihanić govoreći o projekcijama ovogodišnjeg budžeta ističe da je preuzimanjem funkcije ministra zatekao teško stanje.

"Vrlo teško stanje smo preuzeli, posebno u nekim ustanovama kao što su Kantonalna bolnica i Dom za stara i iznemogla lica. U bolnici imamo finansijsku nelikvidnost od 1.100.000 maraka i obaveze prema TIKA-i od 900.000 maraka.U Domu za stara i iznemogla lica su tužbe radnika i neizmirene obaveze za dobavljače od oko 900.000 maraka. U Mljekaru su uložena velika sredstva, a ništa nije riješeno. Mi smo u prvoj fazi isplatili jedan dio sredstava za zdravstveno osiguranje uposlenika. Ostao je još jedan dio da se isplati, a to nije planirano u budžetu za 2015. godinu", kazao je ministar Džihanić.

Nacrt Budžeta za 2015 je 43.994.983 maraka od čega su vlastiti prihodi 31.482.839 maraka a grant Federacije 8.000.000 maraka.

"Nacrt Budžeta je planiran u nešto većem iznosu u odnosu na rebalans za 2014. godinu zbog aktiviranja namjenskih sredstava, naknada za vodu, šume, ceste, PDV-a koji pripada Direkciji za ceste, sredstva od GSM licence, prihodi po osnovu uplata za stanove u zgradi 'Lamela – H2', sredstva za zaštitu i spašavanje, te sredstva za zaštitu okoline", pojasnio je ministar.

Osim obaveza za kamate i otplatu duga po osnovu Saudijskog kredita i kredita MMF-a, značajna sredstva su planirana i za lokalne zajednice i to kroz redovne tranše u iznosu od 1.800.000 maraka a u istom iznosu planirana su i za projekte lokanih zajednica kroz budžete Vlade, Ministarstva za privredu, Ministarstva za urbanizam i Direkcije za ceste. Također, tu su i kapitalni transferi za općine u iznosu od oko 400.000 maraka.

"Poseban akcenat stavili smo i na beneficije po osnovu socijalnih davanja, gdje su planirana sredstva u iznosu od oko 5.400.000 maraka jer broj korisnika koji koriste ovo pravo iz godine u godinu raste.Za boračke populacije je oko 1.600.000 maraka, a značajna sredstva su planirana i u Ministarstvu obrazovanja i to za sport, kulturu i informisanje i ona iznose oko 1.638.000 maraka", kaže Džihanić.

Komentarišući inicijativu Tuzlanskog kantona o Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, a koja, između ostalog, predviđa smanjenje koeficijenta pripadnosti javnih prihoda za BPK Goražde i Sarajevski kanton, Džihanić najavljuje detaljnu analizu dosadašnjih efekata po osnovu zakona.

"Mi ćemo ovom analizom uraditi detaljne informacije i statističke preglede i upoznati naše delegate u Domu naroda i pripremiti ih da podnesu inicijativu kako bi išli u izmjenu i dopunu ovog zakona, gdje bi pored ostalih kriterija koji su u njemu definisani ubacili dodatne kriterije, kao što je broj korisnika socijalne i zdravstvene zaštite, odnos uvoza i izvoza i stepen nerazvijenosti općina u sastavu kantona", kaže Džihanić.