BiH
11

Ministar Drljača: Dostignuti nivo penzija mora biti zadržan, kao i njihova isplata

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sastao s predstavnicima Saveza udruženja penzionera u FBiH Mehmedalijom Rapom i Omerom Omerefendićem. Na sastanku je nedvosmisleno zaključeno da su stav i opredjeljenje Federalnog ministarstva i Saveza udruženja penzionera da dostignuti nivo penzija mora biti zadržan i osigurana njihova blagovremena isplata.

U tom cilju, potrebno je da sve nadležne institucije i organi, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu konkretne aktivnosti kako bi ovo bilo realizovano, te kako ne bi došlo do smanjenja penzija. Ovim je, praktično, stavljena tačka na svaku dalju raspravu o "smanjenju" postojećih penzija.

U zajedničkom saopćenju za javnost sagovornici ističu da su svjesni da je finansijska situacija u penzijskom sistemu teška, te da podržavaju aktivnosti na osiguranju odgovarajućeg iznosa sredstava u budžetu FBiH za tekuće finansiranje penzija ostvarenih pod povoljnijim uslovima, uvezivanje staža i druge mjere, koje imaju za cilj pojačanu naplatu doprinosa za PIO.

Također, podržavaju rješenje da finansijska stabilnost bude osigurana novim zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju kroz uvođenje tzv. trezorskog poslovanja, što praktično garantuje redovnu isplata penzija. Ovo omogućava da nedostajuća sredstva za isplatu penzija u tekućem mjesecu budu namirena iz budžeta FBiH, odnosno drugih izvora koje obezbijedi FBiH.

U cilju realizacije svih ovih aktivnosti, Federalno ministarstvo i Savez udruženja penzionera će u narednom periodu neposredno sarađivati, navodi se u zajedničkom saopćenju s današnjeg sastanka.