BiH
0

Ministar Crnadak učestvovao na ICMPD konferenciji o migracijama

Klix.ba
Na Konferenciji o migracijama koja je održana u Beču učestvovao je i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Ministar je govorio o važnosti razvijanja zajedničke strategije posebno na području Balkana.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je na Konferenciji o migracijama koja je u organizaciji Međunarodnog centra za migracionu razvoju politiku u četvrtak održana u Beču.

Crnadak je učestvovao u radu političkog panela na visokom nivou pod nazivom "Evropske migracije i izbjeglička politika - put ispred nas", a osim njega govorili su i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovora o proširenju Johannes Hahn, savezni ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz, te više ministara vanjskih poslova EU iz zemalјa regiona

Ministar vanjskih poslova BiH je tokom izlaganja naglasio važnost razvijanja jedinstvene evropske strategije, koja će za glavni prioritet imati interese migrantske i izbjegličke populacije, što je u duhu osnovnih evropskih vrijednosti. Istaknuo je i da je zajedničku strategiju je naročito važno razviti na području Balkana, gdje se jedino koordinisanim aktivnostima pogođenih zemalja mogu izbjeći svi oni problemi sa kojima se region susretao u proteklom periodu.

Ministar Crnadak je pohvalio i Agendu Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030., koja podrazumijeva inkluzivnu politiku prema migrantima i njihovu integraciju u društvo, kao jednu koherentnu strategiju, koja bi u perspektivi trebala ponuditi dugoročna rješenja za probleme sa kojima se suočava migrantska populacija.