BiH
0

Ministar Čolak sastao se sa predsjednikom Haškog tribunala Faustom Pocarom

FENA
Ministar pravde BiH Bariša Čolak sastao se danas sa predsjednikom Haškog tribunala (ICTY-a) Faustom Pocarom.

Susret je održan nakon posjete predsjednika Haškog suda KPZ-u Foča, povodom bijega osuđenika za ratne zločine Radovana Stankovića, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Pocar je u tom kontekstu informiran o mjerama koje se preduzimaju na otkrivanju Stankovića.

Razmotrene su mogućnosti poboljšanja zatvorskog osiguranja te druga važna pitanja koja se odnose na unapređenje ukupnog sistema izvršenja krivičnih sankcija i procesuiranja ratnih zločina.

Istaknuta je važnost saradnje svih državnih institucija i zemalja u okruženju u hapšenju preostalih haških bjegunaca, procesuiranju ratnih zločina te saradnji na razmjeni informacija.

Sagovornici su naglasili značaj izgradnje državnog zatvora (Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH), ustanove visokog stepena bezbjednosti u kojoj će biti smještene osobe procesuirane od Suda BiH.

Osim predstavnika Ministarstva pravde BiH, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Tužilaštva BiH te Ministarstva pravde Republike Srpske.