BiH
267

Ministar Bukvarević: Ne vidim razlog za ostavku, udruženja koja protestuju su nereprezentativna

Piše: S. H.
Ministar Salko Bukvarević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar Salko Bukvarević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH, u razgovoru za Klix.ba komentarisao je današnje proteste demobilisanih boraca Armije RBiH i HVO-a, kazavši kako ne namjerava podnijeti ostavku, jer smatra da nema razloga za to, te da su udruženja koja su protestovala danas nereprezentativna.

"Ova udruženja koja su danas protestovala nisu reprezentativna, i ne predstavljaju ni 10 posto boračkih kategorija, jer koordinacija glavnih boračkih organizacija nisu za ove zahtjeve", kazao je u razgovoru za Klix.ba ministar Bukvarević.

Nakon višesatnih protesta predstavnika udruženja demobilisanih boraca Armije RBiH i HVO-a ispred zgrade Vlade FBiH nije postignut dogovor o ispunjenju zahtjeva. Borci su tražili usvajanje rezolucije, koju su ranije usvojili, te su dali sedam dana ministru Bukvareviću da podnese ostavku.

Među zahtjevima boraca je tzv. mjesečni braniteljski dodatak za svaki mjesec proveden u odbrani države, donošenje zakona o jedinstvenom registru pripadnika Oružanih snaga RBiH, moratorij na finansiranje boračkih udruženja do formiranja jedinstvenog udruženja branitelja i drugi zahtjevi.

Zakon o pravima demobilisanih boraca stavljen van snage 2008. godine

Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica stavljen je van snage 2008. godine. Nadležno ministarstvo je zajedno sa predstavnicima udruženja boraca proisteklih iz Armije BiH i HVO-a pokrenulo prije osam mjeseci inicijativu za izmjenu radnog teksta o izmjenama zakona o pravima demobilisanih boraca.

"Prije tri mjeseca obišli smo sva udruženja boračkih organizacija, te predstavnike općina i gradova, gdje smo im prezentovali novi tekst zakona. Izmjene zakona predviđaju 16 prava demobilisanih boraca. Po kantonima postoje različiti zakoni o dopunskim pravima boraca, stoga je to bilo potrebno ujednačiti. Dogovor je bio da do 15. marta predstavnici svih udruženja, općina i gradova dostave svoje prijedloge za izmjene zakona", istakao je Bukvarević.

U međuvremenu je formirana radna grupa, koja je sistematizirala te dostavljene prijedloge.

"Jedna od organizacija demobilisanih boraca, koja je organizovala današnje proteste, također je dostavila svoje prijedloge. Mi prema svima jednako postupamo, i nastojimo uvažiti njihove prijedloge. Međutim sve posmatramo sa aspekta realnog, odnosno šta je moguće realizirati u zavisnosti od sredstava u budžetu. Nikome nećemo davati lažna obećanja i nade. Sve što je provodivo bit će predviđeno zakonom, čime ćemo poboljšati status svih boraca u FBiH. Odgovorno tvrdim da je radni materijal novog zakona dobra osnova za javnu raspravu i izradu nacrta zakona", naglašava ministar Bukvarević.

Komisija ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata danas je razgovarala sa predstavnicima boračkih organizacija koje protestvuju, a naglašeno je da će i u narednom periodu nadležno ministarstvo biti otvoreno za razgovore s borcima u FBiH.

"Mi ne možemo prihvatiti prijedlog da svi borci dobiju borački dodatak, jer se radi o novih 250 miliona KM na godišnjem nivou. FBiH već sada izdvaja više od 500 miliona KM godišnje za boračke kategorije. Vlada FBiH je dužna obezbijediti sredstva za invalidnine boračkoj populaciji, te sredstva za demobilisane borce koji su se prijevremeno penzionisali. Zbog toga ne možemo obećati ispunjavanje svih zahtjeva demobilisanih boraca, koji su danas protestovali", kazao je Bukvarević.

Zahtjeve demobilisanih boraca postepeno rješavati

On je dodao da se može razgovarati, analizirati druge zahtjeve, uz obrazloženje da se radi na registru boraca, na zakonu o boračkim organizacijama, te da nema ništa protiv da se borci ujedine u jednu organizaciju.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku ministar Bukvarević ističe da ne vidi nijedan valjan argument za to.

"U protekloj godini sva prava koja su zakonom regulisana su ispunjena. Sva predviđena sredstva su uplaćena borcima. Apsolutno ne vidim nijedan valjan argument za ostavku, osim ako njihovi zahtjevi nisu politički obojeni. Oni imaju pravo da to traže, ali želim istaći da predstavnici glavnih udruženja boraca i Armije RBiH i HVO-a i MUP-a daju podršku ovom ministarstvu, jer oni ne stoje iza ovih protesta", istakao je Bukvarević.

Ministar je kazao da je potrebno vrijeme i postepeno djelovanje, kako bi se zahtjevi svih demobilisanih boraca ispunili. Naglasio je da je potrebno ukrupniti organizacije i tražiti realna rješenja.