Reakcija BH novinara
0

Ministar Budimlić pokrenuo istragu protiv Slobodne Bosne?

FENA
Muhamed Budimlić
Muhamed Budimlić
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Muhamedu Budimliću, ministru unutrašnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo, zbog pokretanja krivične istrage protiv magazina Slobodna Bosna, koji je u izdanju od 20. oktobra objavio tekst u vezi s ministrom Budimlićem i radnjama iza kojih on, navodno, stoji.

Prema informacijama i dokumentima kojima raspolaže uredništvo Slobodne Bosne, a koji su dostavljeni Liniji za pomoć novinarima, ministar Budimlić je naložio sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a i Upravi policije da pokrenu detaljnu istragu o novinskom tekstu i navodima koji su u njemu izneseni.

U dopisu se, među ostalim, navodi kako je istraga pokrenuta u "cilju zaštite zakonitosti rada i ugleda ministarstva…", stoji u saopćenju Udruženja BH novinari.

Pozivajući se na međunarodne standarde i dokumente kojima se osigurava sloboda izražavanja i neovisan rad medija, koji uključuju pravo javnosti da bude upoznata o događajima od značaja za građane, posebno kada su akteri tih događaja javni dužnosnici.

Iz Udruženja zahtijevaju od ministra Budimlića da javnosti odgovori na osnovu kojih zakona je naredio krivičnu istragu protiv Slobodne Bosne i zadužio ministarstvo i policijski aparat da provjeravaju novinske sadržaje.

Kako se ističe u saopćenju to je važno budući da je još 1999. ukinuta mogućnost krivičnog postupka protiv novinara zbog medijskih sadržaja, a u zakonski okvir BiH dekriminalizacija klevete je ugrađena 2002., zbog čega se postupak ministra Budimlića može tumačiti nezakonitim i zloupotrebom Ministarstva unutarnjih poslova KS-a za njegov lični obračun s novinarima Slobodne Bosne.

Ovaj postupak je u supotnosti i s Deklaracijom Vijeća Evrope o slobodi političke debate u medijima u kojoj se navodi da "javni službenici moraju prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike, posebno kroz medije, zbog načina na koji su obavljali ili na koji obavljaju svoje funkcije, jer je ovo neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija".

Smatrajući da je postupkom ministra Budimlića na najgrublji način narušena sloboda medijskog izvještavanja te izvršen politički i institucionalni pritisak na urednike Slobodne Bosne, Udruženje BH novinari će zatražiti od nadležnih policijskih organa KS-a da odbace zahtjev za krivičnom istragom u ovom slučaju.

Isto tako, o pokušaju krivičnog sankcioniranja novinara zbog njihovih tekstova iz udruženja su naveli da će obavijestiti nadležne domaće i međunarodne organizacije zadužene za slobodu izražavanje, kao i institucije odgovorne za zakonit i transparentan rad policijskih struktura u BiH.