Ivan Krndelj
0

Ministar Branković obmanjuje javnost

FENA
Predsjednik HSS-NHI-ija BiH Ivan Krndelj demantirao je danas izjavu ministra za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske Omera Brankovića, koji je kazao da je u općinama Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Modriča i Derventa sva imovina vraćena prijeratnim vlasnicima.

"U svojoj izjavi ministar Branković navodi kako je u općinama Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Modriča i Derventa sva imovina, tj. 23 tisuće stambenih jedinica, vraćena prijeratnim vlasnicima. To apsolutno nije točno i Dodikov ministar je tom izjavom obmanuo javnost", kazao je u izjavi za Fenu Ivan Krndelj.

"Odgovorno tvrdim, kada su u pitanju Hrvati s prostora Bosanske Posavine u Republici Srpskoj, da im njihova prijeratna imovina nije vraćena u skladu s odredbama Daytonskog mirovnog sporazuma. Ti ljudi su prognani početkom prošloga rata, a iza sebe su ostavili obiteljske kuće s gospodarskim objektima i poljoprivrednim strojevima. Tijekom rata sva njihova imovina je opljačkana, a domovi su im popaljeni i porušeni. Nakon rata vraćena su im samo zgarišta, a ne 23 tisuće stambenih jedinica, kako ministar Branković govori", istaknuo je Krndelj.

Krndelj je pozvao ministra Brankovića da obiđe prognanička naselja u spomenutim općinama i osobno se uvjeri što je to uistinu vraćeno prognanim Hrvatima bosanske Posavine i kako se u RS-u provodi Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma.