BiH
0

Ministar Božo Ljubić na Konferenciji evropskih ministara saobraćaja u Sofiji

FENA
Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Božo Ljubić sudjeluje na dvodnevnoj Konferenciji evropskih ministara prometa - CEMT koja se održava u Sofiji.

Glavna tema ovogodišnje konferencije je zagušenje u prometu, a konferencija se održava u okviru više sesija na kojima su obrađeni različiti vidovi zagušenja i moguće varijante za prevladavanje istog.

Tom prigodom ministar Ljubić je ukazano na globalne izazove prometnih gužvi, prometnog zagušenja uključujući sve vidove prometa, te socijalne i ekonomske posljedice, odnosno posljedice koje nastaju u odnosu na okoliš. Razmjere gubitaka prouzročenih zagušenjima u prometu se ogledaju u procijenjenim gubicima koji u SAD iznose 200 milijardi dolara i 140 milijardi eura u EU.

Ministar Ljubić je također upoznao sudionike skupa s problemima prometnog zagušenja u BiH koji su uzrokovani neadekvatnom prometnom infrastrukturom te s planovima za buduće unaprjeđenje prometne mreže u BiH i to kroz rekonstrukciju postojeće mreže na glavnim pravcima Koridor-a 5c, rekonstrukciju željezničke veze na pravcu Banja Luka – Doboj – Zvornik, rehabilitaciju plovnog puta na rijeci Savi u dužini od 600 km te izgradnju autoceste i željezničke veze na Jadransko-jonskom koridoru.

Na završnoj sesiji prezentirane su ključne poruke ministra Ljubića, uključujući razvoj strateškog, sveobuhvatnog pristupa prometnom zagušenju, s posebnim naznakama kako koridori mogu doprinijeti unaprjeđenju postojeće situacije, provedbu različitih politika za reduciranje prometnog zagušenja, te osobito javnu i političku prihvatljivost, odnosno marketinške mjere za reduciranje zagušenja.

Na marginama konferencije predstavnici BiH održali su bilateralne susrete s predstavnicima Hrvatske, Makedonije i Crne Gore na kojima su razmatrani budući modaliteti unaprjeđenja bilateralne suradnje Bosne i Hercegovine s navedenim državama.

Također je održan sastanak s predstavnicima IFC-a, International Finance Corporation, članicom Svjetske Banke na kojem su nastavljeni ranije započeti razgovori o savjetodavnoj pomoći u vezi zatvaranja financijske konstrukcije i pronalaženja najboljeg modela za realiziranje projekta Autocesta na Koridoru 5c, stoji u priopćenju iz Ureda ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.