Uoči današnjeg sastanka
0

Ministar Bijedić: Željeznice FBiH treba izvesti na siguran put

FENA
Enver Bijedić
Enver Bijedić
Federalni ministar saobraćaja komunikacija Enver Bijedić i federalni ministar finansija Ante Krajina održat će danas u Sarajevu sastanak s Upravom JP Željeznice FBiH

Na sastanku će se, kako je najavljeno iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija, obaviti kosultacije o aktuelnoj problematici poslovanja Željeznica FBiH, uvođenju troškova održavanja željezničke infrastrukture u cijenu nafte i izmjenama postojećeg i donošenju novog zakona o finansijskoj konsolidaciji.

Cilj sastanka je da se utvrde zajednički stavovi o tim važnim pitanjima, te da se na toj osnovi pripreme prijedlozi odgovarajućih zaključaka i propisa koje će Vlada FBiH donijeti na vanrednoj sjednici.

U dijelu sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH u srijedu ministri Bijedić i Krajina, kao i federalni premijer Nermin Nikšić naglasili su važnost kontinuiteta poslovanja tog značajnog javnog preduzeća i infrastrukturnog sistema.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta u srijedu je odobrio većinom glasova inicijativu za smjenu rukovodstva javnog preduzeća Željeznice FBiH i dogovoreno je da inicijativu treba dalje proslijediti Federalnoj vladi.

„Inicijativa Parlamenta će doći na Vladu i bit će obavezujuća da se provede“, kazao je Feni ministar Bijedić.

On je naglasio da je od Uprave važnije da se razmišlja o Željeznicama kao kolektivu kojem treba pomoći.

"Bez obzira na to ko bude na čelu kompanije i bez obzira na to ko bude u resornom ministarstvu i Vladi, treba razmišljati kako Željeznice izvesti na jedan siguran put, da one imaju siguran izvor finansiranja u narednim periodima, dugoročno. Smatram da smo u tom smislu na dobrom putu“, dodao je Bijedić.