BiH
0

Ministar Bijedić za Klix.ba: BH Pošte i HP će i dalje obavljati platni promet

Piše: M. N.
Nakon najave protesta članova Sindikata BH Pošta i Hrvatskih pošta (HP) iz Mostara, koji su zakazani za sutra ispred Parlamenta Federacije BiH, Vlada FBiH promijenila je Prijedlog zakona o unutrašnjem platnom prometu, saznaje Klix.ba.

Ukoliko se danas na vanrednoj sjednici usvoji amandman, oba poštanska operatera i dalje bi obavljala djelatnost platnog prometa, potvrdio je za Klix.ba federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Naime, prema prvobitnom Prijedlogu zakona o unutrašnjem platnom prometu predviđeno je ukidanje platnog prometa za javna preduzeća BH Pošte i Hrvatske pošte iz Mostara.

Ovim prijedlogom, kako kažu u Sindikatu oba preduzeća, bez posla bi ostalo stotine ljudi i imali bi gubitak prihoda od 25 posto.

Prijedlog će razmatrati zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na sutrašnjoj sjednici. No, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH uložilo je amandman na taj prijedlog kojim bi se poštama ostavila djelatnost platnog prometa.

"Još nije sve završeno. Danas ćemo na vanrednoj sjednici razmatrati amandman kojim treba dopuniti Prijedlog. Vlada FBiH će prihvatiti taj amandman i time će se osigurati da oba preduzeća funkcionišu i da im ne bude ugroženo poslovanje", rekao je ministar Bijedić za Klix.ba i dodao kako se Vlada FBiH zalaže da djelatnost platnog prometa bude uvrštena u konačnoj verziji Prijedloga zakona.

Vanredna sjednica Vlade FBiH bi trebala biti održana do 13 sati, nakon čega će Prijedlog biti upućen u Parlament FBiH.