BiH
0

Ministar Alkalaj zatražio objašnjenje od srbijanskog ministra Jeremića

FENA
Po objavljivanju informacija o podizanju optužnice u slučaju "Ilija Jurišić" u petak 9. novembra od beogradskog Okružnog suda za ratne zločine, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj hitno je uspostavio vezu s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Vukom Jeremićem i u telefonskom razgovoru zatražio objašnjenje za ovakav postupak Tužilaštva, saopćeno je iz Kabineta ministra.

Ministar Alkalaj je izrazio nezadovoljstvo najnovijim razvojem, s obzirom na činjenice da je u toku proces davanja izjava svjedoka u ovom slučaju pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i da je Odlukom Vrhovnog suda Republike Srbije postupak vraćen prvostepenom organu na ponovno razmatranje.

U saopćenju se navodi da je ministar Jeremić izrazio spremnost za aktivno uključenje u ovaj slučaj koji opterećuje odnose između dvije države i zatražio detaljne informacije i pojedinosti o slučaju "Jurišić". Prenio je i uvjerenje ministru Alkalaju da je odlučan da ovaj slučaj stavi kao jedan od prioriteta na razmatranje Vlade Republike Srbije, po primitku informacija iz BiH.

"Intervencija ministra Alkalaja je nastavak napora Ministarstva vanjskih poslova BiH u zaštiti državljana Bosne i Hercegovine u inozemstvu posebno u ovom slučaju Ilije Jurišića, koji se već nekoliko mjeseci nalazi u pritvoru u Beogradu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH i ministar Alkalaj i ovom prilikom ističu da se ne žele miješati u rad pravosudnih organa Republike Srbije, niti bilo koje druge zemlje, već postupaju u skladu s Ustavom BiH, obavezama BiH kao potpisnice Evropske povelje o ljudskim pravima i slobodama i zadacima i odgovornostima MVPBiH u zaštiti naših državljana", ističe se u saopćenju.