BiH
0

Ministar Alkalaj u radnoj posjeti New Yorku

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Akalaj sastao se, u okviru radne posjete New Yorku, u odvojenim susretima, sa stalnim predstavnikom Republike Austrije pri Ujedinjenim narodima ambasadorom Thomasom Mayr-Hartingom i predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Alijem Trekijem.

Ambasador Mayr-Harting je izrazio zadovoljstvo izborom BiH u Vijeće sigurnosti UN-a, te interes i spremnost za saradnju sa predstavnicima Misije BiH pri UN-u u narednom periodu u okviru Vijeća sigurnosti, kao i punu spremnost za prijenos znanja i iskustava o radu Vijeća sigurnosti.

Kako je saopćeno iz MVP-a, ministar Alkalaj je istakao spremnost BiH za održavanje konsultacija o važnijim pitanjima o kojima će Vijeće sigurnosti raspravljati.

Izrazio je interes za razmjenu praktičnih iskustava između Misije BiH i Misije Republike Austrije u vezi sa radom i funkcioniranjem misije za vrijeme članstva u Vijeću sigurnosti.

Ministar Alkalaj i ambasador Mayr-Harting razmijenili su mišljenja o pitanjima koja bi Vijeće sigurnosti trebalo razmatrati narednog mjeseca.

Tokom sastanka sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a Trekijem, Alkalaj je informirao sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, reformama koje BiH preduzima, fazama ispunjenja obaveza na putu ka evroatlantskim integracijama, te o mjerama koje je BiH preduzela kako bi ublažila utjecaj svjetske ekonomske i finansijske krize.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a je izrazio zadovoljstvo napretkom koji je BiH postigla, te istakao da BiH svijetu daje dobar primjer postkonfliktne saradnje i izgradnje mira i stabilnosti.

Posebno je zadovoljan izborom BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Ministar Alkalaj je uvjeren da će iskustvo BiH predstavljati dodatnu vrijednost u radu Vijeća sigurnosti.

Informirao je sagovornika o rezultatima Prve regionalne konferencije Alijanse civilizacija (AoC), održane 14. decembra u Sarajevu, nakon čega su razmijenjena mišljenja o predstojećim sastancima AoC-a na visokom nivou.

Ministar Alkalaj je pozvao predsjednika Generalne skupštine UN-a da posjeti BiH, što je Treki prihvatio, te istakao mogućnost realiziranja ove posjete u prvoj polovini naredne godine.