BiH
0

Ministar Alkalaj sastao se sa ambasadorom Indije

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj održao je danas radni bilateralni sastanak sa nerezidentnim ambasadorom Republike Indije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Ranjit Rae-om.

Ministar Alkalaj je upoznao ambasadora Rae sa aktualnom političkom situacijom u zemlji i regionu, aktivnostima za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i priključivanje sa Europskom Unijom i pripremama za susret na vrhu NATO saveza u Bukureštu u aprilu ove godine.

Sagovornici su sa zadovoljstvom konstatovali da su politički odnose dvije zemlje vrlo dobri, te su u tom svjetlu razgovarali o uzajamnoj podršci kandidaturama Bosne i Hercegovine i Indije za nestalnog člana Vijeća sigurnosti OUN.

Ministar Alkalaj i ambasador Rae su razmjenili instrumente o ratifikaciji Sporazuma o unaprjeđenju i zaštiti investicija između Bosne i Hercegovine i Indije.

Obostrano je istaknuto da bi saradnja na gospodarskom polju trebala biti mnogo dinamičnija. Ambasador Rae je iskazao poseban interes Indije da prenese Bosni i Hercegovini svoja iskustva na polju informacionih tehnologija.

U cilju dinamiziranja suradnje na gospodarskom polju ministar Alkalaj i ambasador Rae su izrazili potrebu za razmjenom posjeta na razini predsjednika vlada u pratnji gospodarstvenika, te konsultacije delegacija ministarstava vanjskih poslova.