BiH
0

Ministar Alkalaj s delegacijom Izvještajne grupe Vijeća Evrope

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj primio je danas delegaciju Izvještajne grupe za demokratiju Vijeća Evrope (GR-DEM), koju predvodi predsjedavajući grupe ambasador Njemačke u Vijeću Evrope Eberhard Kölschko koja boravi u BiH od 27. do 31. oktobra.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, delegacija je u posjeti BiH radi uvida u situaciju s aspekta ispunjenja postprijemnih obaveza koje je naša zemlja prihvatila prilikom prijema u članstvo VE i reformskih i integracijskih procesa u koje je BiH uključena.

Ističući dobru saradnju BiH s Vijećem Evrope, ministar Alkalaj je informirao delegaciju o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji i napretku u izgradnji demokracije u BiH.

Obavijestio je članove delegacije o uspješno provedenim lokalnim izborima, aktivnostima vezanim za promjene Ustava BiH, radu pravosuđa i školstva, kolektivnim smještajima raseljenih osoba i procesu privatizacije.

Naglasio je da BiH predstavlja važan faktor stabilnosti u regionu te da se saradnja VE s BiH u procesu regionalnih i evroatlantskih integracija treba odvijati na državnom nivou.

Članovi delegacije su izrazili spremnost da pruže punu podršku BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

U delegaciji Vijeća Evrope bili su i ambasadorica Irske u VE Margaret Hennessy, ambasador Rumunije u VE Stellian Stojan, ambasador Luksemburga u VE Ronald Mayer i stalna predstavnica generalnog sekretara VE u BiH Caroline Ravaoud.