BiH
0

Ministar Alkalaj primio ambasadora Kraljevine Norveške u BiH

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je danas u radnu posjetu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu-a.

Ambasador Braathu je prenio ministru Alkalaju čestitke Vlade Norveške Bosni i Hercegovini povodom parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kao i iniciranja dijaloga sa NATO-om o IPAP-u (Individual Partnership Action Plan). Naglasio je da Norveška cijeni odličnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i snažno podržava napore koje čini naša zemlja u cilju približavanja euro-atlantskim integracijama.

Ministar Alkalaj se zahvalio na čestitkama i još jednom podvukao opredjeljenost Bosne i Hercegovine njenom euro-atlantskom putu, te izrazio optimizam po pitanju ispunjavanja uslova za što skorije potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U razgovorima o bilateralnoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Norveške ambasador Braathu je rekao da će Norveška nastaviti razvojnu saradnju sa BiH kroz podršku izgradnji institucija i procesu približavanja euro-atlantskim integracijama.

Sagovornici su se složili da je potrebno ubrzati procese regulisanja ugovornih odnosa između dvije države, posebno istakavši potrebu što skorijeg potpisivanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazuma o socijalnom osiguranju.