Studentica generacije na IUS-u
0

Minela Jusović: Poslodavci nisu svjesni znanja mladih

Piše: Nedžad Jamaković
Minela Jusović (22) iz Bosanske Krupe u srijedu je, na promociji 127 studenata i magistara Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, proglašena najboljom studenticom ovog univerziteta. Minela je studirala na Odsjeku za biologiju i bioinžinjering Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka IUS-a, a četverogodišnje studije završila je za tri godine, maksimalnim prosjekom ocjena.
Iz Bosanske Krupe u Sarajevo došla je prije sedam godina, kad je upisala Tursko-bosanski koledž, a potom je uslijedio upis na IUS.

"Studij na Odsjeku biologija i bioinžinjering sam završila prosjekom 4,0 što je ekvivalent desetki na našim državnim univerzitetima. Također, pošlo mi je za rukom da 'uštedim' godinu, a sve sam postigla svojim radom i trudom. Učila sam u prosjeku dva sata dnevno", kaže Minela za Sarajevo-x.com.

IUS je Mineli pokrio 50 posto troškova studija na prvoj godini fakulteta, na osnovu toga što je dobro uradila prijemni ispit. Poslije su joj pokrili sve troškove, zbog prosjeka ocjena.

Nastava na engleskom jeziku

"Čini mi se da strani studenti plaćaju 5.000 eura za godinu studiranja, dok je u slučaju studenata iz BiH cijena dosta manja. No, i pored toga IUS uspješnim studentima nudi razne pogodnosti, a nudi ih i studentima koji u Sarajevo dolaze iz drugih gradova BiH, tako da mogu reći da su sve opcije otvorene. Studenti, dakle, ne trebaju zazirati od toga što se studiji na IUS-u plaćaju, posebno jer će tu zaista steći potrebno znanje u oblasti za koju se opredijele, a velika je prednost što se sva nastava odvija na engleskom jeziku, što je samo po sebi velika perspektiva za dalje", pojašnjava Minela.

Već je aplicirala za magistarske studije u Istanbulu, te očekuje odgovor tamošnjeg univerziteta na koji je poslala aplikaciju.

"Ako odgovor i ne bude pozitivan, onda ću aplicirati za postdiplomski studij u Njemačkoj, gdje sam, u okviru nastave na IUS-u, već provela tri mjeseca na praksi", odlučna je Minela.

Nedostajat će joj kolege

Iako će na postdiplomske studije van BiH, Minela ne bježi od toga da po završetku studija radi u našoj zemlji.

"Iako, za razliku od onih u inostranstvu, dosta poslodavaca u našoj zemlji nisu svjesni znanja koje mi steknemo na IUS-u, ja ću, pa i iz patriotskih razloga, radije ostati raditi u našoj zemlji, ako mi se pruži takva mogućnost", kaže Minela.

Dodala je da će joj po završetku studija veoma nedostajati kolege studenti, budući da je, kaže, na IUS-u osim sticanja znanja imala priliku družiti se i zabavljati sa sjajnim mladim ljudima.