Poginulo skoro 500 ljudi
0

Minama zagađeno 3,04 posto površine BiH

SRNA
Veličina minski sumnjive površine u BiH trenutno iznosi 1.555,34 kilometara kvadratnih, što predstavlja 3,04 posto ukupne površine države, saopšteno je iz Centra za uklanjanje mina BH MAK-a povodom obilježavanja 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Iz BH MAK-a ističu da je u poslijeratnom periodu, od 1996. do 2010. godine, od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) u BiH stradalo 1.697 osoba, od kojih 496 sa smrtnim ishodom.

U prošloj godini zabilježeno je ukupno 28 žrtava minskih incidenata, u kojima je devet osoba smrtno stradalo, dok je 19 povrijeđeno.

Ove godine, od januara do marta, desila su se dva minska incidenta na području Doboja i Maglaja, prilikom kojih je jedna osoba poginula, a dvije povrijeđene.

U BiH je od 1996. do 2009. godine, provođenjem operacija humanitarnog deminiranja, pronađeno 16.570 mina i  9.526 NUS-a, a minski sumnjiva površina je reducirana za 2.645 kilometara kvadratnih.

Međunarodni dan borbe protiv mina se već petu godinu tradicionalno obilježava u svijetu, a iz BH MAK-a upozoravaju da se na opasnost od mina treba razmišljati ne samo 4. aprila, nego uvijek,  s obzirom na činjenicu da je BiH jedna od minski najzagađenijih u Evropi. 

U saopštenju se navodi da su zbog prijetnji od mina i NUS-a dosta usporene privredne aktivnosti i razvoj turizma.
Prošle godine sa implementacijom je otpočela Strategija protivminskog djelovanja BiH 2009-2019. godine i misija svih učesnika u realizaciji strateških i operativnih ciljeva, odnosila se na uspostavljanje bezbjednog okruženja za građane BiH, održiv povratak i društveno-ekonomski razvoj lokalnih zajednica i zemlje u cjelini.

Prvu godinu implementacije novog strateškog plana karakteriše i novi princip u planiranju protivminskog djelovanja, koje je sa nivoa zajednica izdignut na nivo opštine. 

Najčešći razlozi stradanja civila su nepoštivanje minskih oznaka i ulazak u sumnjiva područja zbog ekonomskih razloga, kao što su sječa šume, berba šumskih plodova i sakupljanja sekundarnih sirovina, navodi se u saopštenju.

Prošle godine počela je realizacija uspostavljanja mjera zona zabrane kretanja na lokacijama u trećoj kategoriji prioriteta, koja karakteriše postavljanje info-panoa na svim važnijim tačkama u opštini, edukacija lokalnog stanovništva, uključenost lokalnih medija, redovni obilasci policije i civilne zaštite radi prevencije ulaska u ova područja. 

Iz BH MAK-a navode da je država prepoznala prioritet zaštite svojih građana i da smatra krivičnim djelom svako uklanjanje, uništavanje i neovlašteno posjedovanje oznaka koje upozoravaju na tu opasnost.

Uklanjanje mina predstavlja višestruku obavezu - obavezu prema stanovništvu BiH, omogućavanje rekonstrukcije, obnove i povratka zemlje, ali i obavezu koja proizilazi iz Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe i skladištenje protivpješadijskih mina, potpisane 1992. godine po kom mine moraju biti uklonjene u narednih 10 godina, dodaje se u saopštenju.
Obilježavanjem 4. aprila očekuje se skretanje veće pažnje na problem mina i NUS-a i neophodnosti traženja urgentnih rješenja za njegovo konačno rješavanje.

BH MAK poziva sve domaće i međunarodne subjekte da ulože zajedničke napore kako bi se BiH konačno oslobodila opasnosti od mina i NUS-a, te otvorila za razvoj turizma i drugih privrednih oblasti od ključnog značaja za njen prosperitet.