Ljubav ne poznaje granice
1

Milutin i Selma žive bosanski san u američkoj državi Minnesoti

Klix.ba
Milutin Dimac, njegova supruga Selma i sinovi Jasmin i Eric
Milutin Dimac, njegova supruga Selma i sinovi Jasmin i Eric
On je hrvatski katolik, a ona muslimanka iz Bosne. Ljubav često prevazilazi i briše razlike i stvara veze između ljudi koje mržnja i nehumanost ne mogu pokidati. Milutin i Selma Dimac, koji žive u Coon Rapidsu u Minnessoti, su vjenčani već 39 godina.

Prošle godine su se oboje radovali kada je konačno, nakon 15 godina skrivanja, uhapšen general Ratko Mladić. Cijelu prošlu sedmicu su pomno pratili dešavanja iz sudnice u Holandiji, u kojoj se odvija suđenje ''Bosanskom kasapinu''.

''Radovao sam se što mu se konačno sudi. Inače ne pijem, ali na dan kada je uhapšen, popio sam nekoliko pića. On i drugi slični njemu su zauvijek promijenili naše živote'', kazao je Milutin, pedesetsedmogodišnji otac troje djece, koji je za vrijeme rata u Bosni 14 mjeseci proveo u srpskom koncentracionom logoru.

Milutin je sa svojom suprugom prije rata u rodnom Prijedoru bio vlasnik male trgovine. Život im je bio dobar do 1992. godine kada se srpsko stanovništvo počinje naoružavati. Nesrpsko stanovništvo je počelo dobijati otkaze sa poslova,. Uskoro su naoružane grupe počele da pljačkaju i ubijaju. Milutina su pod prijetnjom oružjem odveli iz njegovog doma. Porodicu nije vidio duže od godinu dana.

Iako je svakodnevno premlaćivan, Milutin kaže da je preživio zbog toga što je za svoje čuvare, od kojih su mnogi bili njegove komšije, svirao gitaru i pravio drvene figure. U narednih 14 mjeseci Milutin je bio u šest različitih kampova. Njegove misli su uvijek bile uz njegovu porodicu.

''Naše najbliže komšije su svi ubijeni. Djeca i ja smo svakodnevno gledali ljude kako ginu. Otac i sin su ubijeni pred nama jer nisu imali da daju goriva srpskim vojnicima'', kaže Selma.

Pošto nije znala šta se desilo njenom mužu i zato što se plašila za sigurnost svoje djece, Selma je spakovala malo stvari i izbjegla u Hrvatsku. Tamo je preko Crvenog križa saznala da je Milutin još uvijek živ i da će biti pušten. Porodica je ponovo bila na okupu u ljeto 1993. godine. U Minnesotu su stigli 1994. godine, piše TwinCities.

Iako ga nekada uhvati nostalgija za rodnim krajem, Milutin kaže da se nikada neće vratiti. On radi na postavljanju grijanja i klima uređaja. Selma se brine o starijim osobama. Sin Jasmin vozi kamion, a kćerka Jasmina je agent za nekretnine i bivša pripadnica Nacionalne garde. Najmlađe dijete, petnaestogodišnji Eric Harry pohađa srednju školu.

''Ime smo mu dali po našem sponzoru, Harryju Thibaultu. Moj sin je rođen ovdje. On je Amerikanac'', kazao je Milutin.

Milutin se nada da će suđenjem Mladiću pravda biti zadovoljena. Koliko će proces trajati Milutinu nije bitno, jer kako kaže, kriminalcima optuženim za ratne zločine ne dozvoljava da ga definišu i da kontrolišu njegov život.

''On je sada starac. Umrijet će tokom suđenja ili služenja kazne. To je predobro za njega. Na slobodi su još mnogi koji trebaju da odgovaraju za svoja djela'', rekao je Milutin.