BiH
28

Milović-Halilović: IMO i EU ne mogu priznati objavljivanje podataka samo za RS

FENA
Jamila Milović-Halilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jamila Milović-Halilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Objavljivanje podataka samo za nivo Republike Srpske (RS) ne bi bilo u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2013., kao ni sa usvojenom metodologijom te stoga ne može biti priznato kao valjan statistički set od Međunarodne monitoring misije (IMO) i Evropske unije (EU) kazala je u izjavi za Fenu portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Jamila Milović-Halilović.

Napomenula je da usvojena metodologija slijedi preporuke IMO-a, uključujući i preporuke koje se odnose na rezidentno stanovništvo te da Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine i entitetske agencije za statistiku objavljuju rezultate popisa u skladu sa standardima i praksom EU.

Istakla je da su rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine u BiH, koji su dobili značajnu finansijsku i tehničku pomoć EU, neophodni za ekonomsko i socijalno planiranje te da će poslužiti za provedbu Reforme agende i da idu u prilog procesu evropskih integracija.

Naglasila je važnost provođenje popisnog procesa na temelju zakonodavstva koje regulira ovu oblast, a u skladu s preporukama IMO-a, koje su dobro poznate svim nadležnim.

Također, podsjetila je da je prošlo više od dvije godine otkada su podaci o stanovništvu prikupljeni u oktobru 2013. godine te pozvala sve nadležne da dovrše proces popisa u skladu s međunarodnim preporukama.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a jučer je donijela odluku kojom se Vlada RS-a obavezuje da pristupi predlaganju Zakona o popisu, kako bi se stvorili uvjeti da Republički zavod za statistiku objavi rezultate popisa stanovništva u ovom bh. entitetu.