BiH
0

Milovanović potvrdio pred Haškim sudom da je u Srebrenici počinjen ratni zločin

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike srpske (VRS) Manojlo Milovanović potvrdio je u utorak pred Haškim sudom (ICTY) da je ubijanje muslimanskih zarobljenika nakon zauzimanja Srebrenice u ljeto 1995. godine bilo ratni zločin.

Milovanović je svjedočio na suđenju oficirima VRS-a optuženim za genocid i ratne zločine u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Ne postoji opravdanje. To je ratni zločin", kazao je general Milovanović nakon što mu je tužilac Peter McCloskey predočio borbeni izvještaj jedne jedinice Drinskog korpusa VRS-a u kojem piše da je 14. jula 1995. godine "zarobljeno i ubijeno između 1.000 i 1.500 neprijateljskih vojnika".

Milovanović je izjavio da je uoči, tokom i nakon napada na Srebrenicu on po naređenju komandanta VRS-a Ratka Mladića bio na drugom, zapadnom kraju RS-a, u okolini Drvara, gdje je se s trupama pokušavao suprotstaviti ofanzivi hrvatskih snaga.

Svjedok je potvrdio da ga je u Glavnom štabu VRS-a u to vrijeme zamjenjivao optuženi general Radivoj Miletić, čija je dužnost bila da po nalogu i uputstvima generala Mladića sastavlja pisana naređenja koja bi zatim bila upućivana trupama.

Također, prema Milovanovićevim riječima, general Miletić je Mladiću prenosio izvještaje podređenih komandanata s terena, a mogao je i da mu daje prijedloge na osnovu informacija koje su pristizale u štab.

General Milovanović je naznačio da je u ljeto 1995. godine postojao "paralelizam" u komandovanju VRS-om, budući da je predsjednik RS-a Radovan Karadžić, kao vrhovni komandant oružanih snaga, izdavao naređenja paralelno s komandantom VRS-a generalom Mladićem, prenijele su agencije.

Svedočenje pred Haškim sudom general Milovanović nastavit će danas.

Za genocid u Srebrenici optuženi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Drago Nikolić i Ljubomir Borovčanin, a za zločine protiv čovječnosti u toj enklavi i Žepi Radivoj Miletić i Milan Gvero.