BiH
2

Milovanović: Mlijeko iz RS ispravno za upotrebu

FENA
Miroslav Milovanović
Miroslav Milovanović
Mlijeko proizvedeno u Republici Srpskoj (RS) ispravno je za upotrebu, ali i stočari moraju biti savjesni pri ishrani životinja i paziti da ne daju plesnjivu hranu iz koje i nastaje aflatoksin, tvrdi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Miroslav Milovanović.

Nakon sastanka s predstavnicima Veterinarskog instituta, Udruženja proizvođača-mljekara RS-a i kompanije Mlijekoprodukt iz Bosanske Dubice, Milovanović je u izjavi novinarima rekao da je analizirano oko 500 uzoraka sirovog mlijeka s farmi u RS-u te da u Veterinarskom institutu Dr. Vaso Butozan identifikovan jedan uzorak, koji je imao povećanu koncentraciju aflatoksina.

"U kratkom roku je pronađena i farma s koje mlijeko potječe i isključena je iz otkupa sirovog mlijeka. Na osnovu toga i možemo reći da je mlijeko iz RS-a sigurno za ljudsku upotrebu", ustvrdio je resorni ministar.

Radi se o jednoj farmi u Posavini, a mlijeko koje je tu proizvedeno nije ni prerađeno niti je išlo u javnu potrošnju.

Dogovoreno je i da se određene preporuke upute Inspektoratu RS-a radi intenzivnije kontrole stočne hrane, a Milovanović vjeruje da ne bi trebalo biti problema s izvozom mlijeka u Hrvatsku.

I direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske Dr. Vaso Butozan Drago Nedić rekao je da je "situacija po kontrolom“, ali da treba kontrolirati hranu za životinje, jer se ovaj toksin unosi u organizam životinja ishranom.

Najavio je da će biti nastavljene kontrole. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS-a Vladimir Usorac smatra da proizvođači mlijeka u RS-u mogu biti sigurni, jer je kontrola potvrdila da RS "ima ispravno i kvalitetno mlijeko“.

On tvrdi da su proizvođači iz Hrvatske pokušali da ugroze i uvoz mlijeka iz RS-a, izjavama da aflatoksina ima i u tim proizvodima.