Silajdžić o Jeremićevoj izjavi
0

'Miloševićeva retorika neće preći u djela'

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, oštro osuđuje najnovija osporavanja političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine od strane Srbije. Izjava Ministra vanjskih poslova te zemlje, Vuka Jeremića, da Bosna i Hercegovina „nije država nego protektorat,“ predstavlja nedopustivo miješanje u unutrašnje stvari naše zemlje.

'Šta više, pokušaji g. Jeremića da tokom susreta sa zvaničnicima SAD-a problematizira pitanja koja se tiču Bosne i Hercegovine predstavlja nastavak pokušaja Srbije da utiče na sudbinu Bosne i Hercegovine. Gosp. Jeremić poziva na ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR), istovremeno ignorišući činjenicu da je OHR osnovan upravo kao poslijedica agresije koju je Srbija izvršila na Bosnu i Hercegovinu.

Iako g. Jeremić u istom intervjuu tvrdi da današnja Srbija nije Srbija Slobodana Miloševića, činjenica je da prvo mora prestati govoriti kao Slobodan Milošević ukoliko želi da ga bilo ko shvati ozbiljno. Svakako je korisno što su visoki zvaničnici State Departmenta ukazali da nova američka administracija ne prihvata Jeremićeve teze, te da je Bosna i Hercegovina „fokus balkanske politike“ te administracije.

Za nadati se je da će taj fokus uključiti aktivan anganžman na kreiranju funkcionalnog i održivog sistema u Bosni i Hercegovini. U suprotnom, Bosna i Hercegovina će i dalje biti osporavana od strane Srbije i nekih domaćih političkih faktora koji žele marginalizovati ulogu međunarodne zajednice s ciljem stvaranja „momentuma“ za otcjepljenje kako je to jučer istakao Milorad Dodik.

Bez obzira na sve izazove koji se pred nama nalaze, Bosna i Hercegovina neće dopustiti Srbiji da sa Miloševićeve retorike pređe na Miloševićeva djela, te je također opredjeljena da uspješno privede kraju svoju kandidaturu za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a. Osporavanje te kandidature od strane Vuka Jeremića samo dodatno pojačava našu opredjeljenost u tom pravcu', izjavio je Haris Silajdžić.