BiH
0

Milošević u pismu Moskvi govorio o "štetnom" liječenju

FENA
Ruska diplomatija je u ponedjeljak saopštila kako je dobila pismo od Slobodana Miloševića datirano 8. marta u kojem se bivši jugoslavenski predsjednik žali na liječenje "štetno po njegovo zdravlje" i ponovo traži liječenje u Rusiji.

U pismu koje je rusko ministarstvo vanjskih poslova primilo u nedjelju Milošević ocjenjuje kako su "neke metode liječenja koje su koristili liječnici Haškog tribunala štetile njegovom zdravlju", kazao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov novinarima.

Lavrov nije precizirao da li se u tekstu spominje strah bivšega jugoslavenskog predsjednika od trovanja.

"U pismu pisanom rukom Milošević je govorio da ga ljekari ICTY-a neodgovarajuće liječe i ponovo zatražio podršku Rusije kako bi dobio dozvolu da se liječi u nekoj zdravstvenoj ustanovi u Moskvi", navodi se u saopćenju ruske diplomatije.

Kako navodi ovo ministarstvo, pismo je u subotu predato ruskoj ambasadi u Holandiji, a sutradan upućeno u Moskvu.

"Pismo ima datum od 8. marta. Ne znam koji je razlog kašnjenja", dodao je Lavrov.

Milošević "se već obraćao Moskvi" s istom molbom, kazao je ruski ministar. Rusija je dala ICTY-u stopostotne državne garancije da će se Milošević vratiti u Haag nakon liječenja. Na posebnoj sjednici ICTY-a razmatrano je o garancijama i utvrđeno da su nedovoljne, kazao je ministar.

"Ustvari, Tribunal nije vjerovao Rusiji i mi ne možemo da se ne uznemiravamo zbog činjenice da je Milošević umro neposredno nakon toga", zaključio je šef ruske diplomatije.