Sud BiH
0

Miloš Stupar pušten iz pritvora

FENA
Nakon skoro pet godina, Sud BiH je ukinuo pritvor Milošu Stuparu, bivšem policajcu koji je nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog učešća u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995.

Umjesto pritvora, Stuparu su određene mjere zabrane, među kojima su zabrana napuštanja mjesta boravišta, putovanja van BiH, posjećivanja područja općine Srebrenica te redovno javljanje "nadležnoj policijskoj stanici".

Stupar, koji je bio u pritvoru od 23. juna 2005., tri godine poslije je nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvima više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica (općina Bratunac), počinjenim 13. jula 1995.

Tužilaštvo smatra da je optuženi u to vrijeme bio komandant Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića. Odbrana optuženog se u septembru 2009. godine žalila na ovu presudu ističući da je došlo do povrede krivičnog postupka, krivičnog zakona te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Apelaciono vijeće Suda BiH je presudu potom ukinulo te odredilo ponovno održavanje suđenja na čiji početak se još uvijek čeka.

Uz Stupara, za iste zločine sudilo se još devetorici pripadnika Drugog odreda te jednom vojniku Vojske Republike Srpske.

Milenko Trifunović pravosnažno je osuđen na 33 godine dugotrajnog zatvora, Brano Džinić i Aleksandar Radovanović na 32 godine dugotrajnog zatvora, Petar Mitrović, Slobodan Jakovljević i Branislav Medan na 28 godina, dok su Dragiša Živanović, Velibor Maksimović, Milovan Matić i Miladin Stevanović oslobođeni optužbi.

Za razliku od Stupara, Sud BiH je produžio pritvor bivšim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) koji se također terete za genocid u Srebrenici.

Ovom odlukom, pritvor Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću i Goranu Markoviću može trajati do okončanja glavnog pretresa, a najduže tri godine.

Tužilaštvo BiH smatra da je Jević bio pomoćnik komandanta Specijalne brigade MUP-a RS-a i komandant Centra za obuku Jahorina, Đurić komandir Prve čete tog centra, a Marković komandir Drugog voda u Prvoj četi.

Svu trojicu državno Tužilaštvo tereti za učešće u "sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu" s ciljem protjerivanja žena i djece te ubijanja muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice, javio je BIRN - Justice Report.