Sud BiH
0

Miloradu Trbiću 30 godina zatvora za genocid

Sarajevo-x.com
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Milorad Trbić osuđen za genocid u Srebrenici na dugotrajni zatvor u trajanju od 30 godina, saopćeno je Justice Reportu iz ove institucije, prenosi BIRN - Justice Report.

Trbić je u oktobru 2009. godine proglašen krivim što je kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) od 10. jula do 30. novembra 1995. u okviru udruženog zločinačkog poduhvata učestvovao u operacijama hvatanja, zatvaranja i pogubljavanja, a potom pokopavanja i prikrivanja tijela ubijenih Bošnjaka iz Srebrenice.

Trbić je također osuđen za lično učestvovanje i pomaganje u ubistvima muškaraca iz Srebrenice na različitim lokacijama na području općine Zvornik.

"Trbić je po prijekom postupku pogubio desetine muškaraca, da bi zastrašio, obuzdao i kontrolisao ostale zarobljenike. On je svjesno i hotimično omogućio koordinaciju organizovanih likvidacija, na taj način što je koordinirao dostavu logističke podrške – goriva i municije – jedinicama na terenu", stoji u prvostepenoj presudi, koju je Apelaciono vijeće potvrdilo.

Istom presudom, Trbić je oslobođen optužbi za zločine na području općine Bratunac, jer Sud smatra da se oni "nisu mogli dovesti u vezu sa optuženim", budući da su izvan zone odgovornosti Zvorničke brigade.

U žalbama na prvostepenu presudu iznesenim u oktobru 2010. godine, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se ona poništi u oslobađajućem dijelu, te ponovno održi suđenje i izrekne veća kazna, dok je Odbrana također tražila obnovljeno suđenje, nakon kojeg će Sud donijeti oslobađajuću presudu.

Žalbu je izjavilo i nekoliko oštećenih osoba zbog toga što je Trbić oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka, a oni sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Trbić je posljednji od desetorice optuženih koje je prvobitno optužio Haški tribunal, a koji su prebačeni Sudu BiH na daljnje procesuiranje. Suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine.

On je ujedno prava osoba koju je Sud BiH pravosnažno osudio za genocid u Srebrenici.