BiH
0

Milorad trbić iz ITCY-a prebačen u BiH

FENA
Po naredbi Suda BiH Sudska policija je u ponedjeljak na sarajevskom aerodromu preuzela Milorada Trbića kojeg je optužio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) a čiji je predmet ustupljen vlastima BiH na procesuiranje.

Optužnica koju je potvrdio ICTY tereti optuženog za krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti i povrede zakona ili običaja rata.

Prema navodima optužnice Milorad Trbić je u svojstvu pomoćnika načelnika sigurnosti Zvorničke brigade Vojske RS-a pomagao u upravljanju četom Vojne policije za vrijeme događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Optužnica između ostalog navodi da je optuženi bio zadužen da nadgledanje, zatvaranje i pogubljenje muslimanskih žrtava na raznim lokacijama na području Zvornika.

Optuženi je prema navodima optužnice 14. jula 1995. godine zajedno s načelnikom sigurnosti Zvorničke brigade u školi "Grbavci" u Orahovcu nadgledao Vojnu policiju prilikom čuvanja muslimanskih zatvorenika i njihovog prijevoza do obližnjeg polja gdje su pogubljeni.

Vijeće za ustupanje Međunarodnog suda je u skladu s Pravilom 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima 27. aprila donijelo rješenje o ustupanju ovog predmeta vlastima BiH na procesuiranje.

Ovo je šesti predmet koji je ICTY ustupio pravosuđu BiH, saopćeno je iz Suda BiH.