BiH
5

Milorad Tadić osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva u Omarskoj

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Milorad Tadić zvani Brk osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na pet godina zatvora zbog ubistva logoraša Sejada Sivca u logoru Omarska kod Prijedora.

Vijeće je utvrdilo da je Tadić kao pripadnik rezervnog sastava policije iz Prijedora u julu 1992. godine došao u Omarsku i rekao čuvaru da mu dovede Sivca, a potom ga odveo iza bijele kuće i usmrtio hicem iz pištolja.

Tijelo Sivca pronađeno je kasnije u masovnoj grobnici. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Stanković-Ćosović rekla je da je tužilaštvo u potpunosti dokazalo sve navode optužnice.

"Odbrana nije negirala da se je Sivac bio zarobljenik i da je ubijen, ali su pokušali osporiti da ga je ubio Tadić i vrijeme smrti. Vijeće nije poklonilo vjeru svjedocima odbrane jer su oni svoj iskaz inskonstruisali kako bi zaštitli optuženog", rekla je Stanković Ćosović.

Ona je obrazložila da je svjedok Jadranka Gavranović izjavila je da je bila smještena sama u kupatilu u bijeloj kući, a drugi svjedoci su to negirali.

Drugi svjedok Željko Mejakić, kako je rečeno, takođe je dao lažni iskaz, navodeći kako su on i Tadić bili taj dan u Prijedoru i da su poslijepodne došli u logor Omarska, kada su saznali da je odvedena grupa intelektualaca.

Vijeće je kao otežavajuću okolnosti u obzir uzelo da Milorad Tadić nije pokazao kajanje za počinjeno krivično djelo.

"On je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, iako je bio vozač, nosio policijsku uniformu i trebao je da zaštiti sve građane. Kao olakšavajuće okolnosti uzeto je protok vremena, da se ubistvo desilo u vrijeme oružanog sukoba, kao i da je Tadić porodični čovjek, otac dvoje djece", rekla je sudija Stanković-Ćosović.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske, prenosi BIRN - Justice Report.