Želi nastaviti dobru saradnju
0

Milorad Dodik uskoro u posjeti Hrvatskoj

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je da će u narednim danima boraviti u posjeti Hrvatskoj, s kojom RS, kazao je, želi nastaviti dobru saradnju.

Dodik je, nakon sastanka s predstavnicima Vlade RS-a, rekao na pres-konferenciji da će kabinet Aleksandra Džombića pripremiti detalje oko svih otvorenih pitanja, ali nije želio precizirati kada i s kim će se sastati tokom posjete Zagrebu.

On je danas potvrdio i da bi "ako mu neko donese" potpisao peticiju pod nazivom "Stop majorizaciji Hrvata u BiH", koja je pokrenuta kako bi ukazali, rečeno je, na neravnopravan položaj Hrvata u BiH, a koja je danas potpisivana i u Banjoj Luci.

Entitetski predsjednik je ponovio i da su za zastoj u formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine odgovorni predstavnici vlasti iz Federacije BiH, ustvrdivši da RS "trpi velike štete" jer "Federacija BiH nije funkcionalna" i nema nove vlasti.

On tvrdi da je RS spremna za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, ali ne na način da joj se nanese šteta.

Istakao je da je stav RS-a o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine poznat i da podrazumijeva legitimitet Dejtonskog sporazuma, na čije se osnove, a ne "duh Dejtona", treba vratiti.

Premijer RS-a Aleksndar Džombić rekao je nakon sastanka da neće biti prijenosa ovlaštenja s RS-a na nivo BiH, te da će, tvrdi, biti preispitane sve do sada prenijete.

I Dodik i Džombić su ustvrdili kako je RS stabilna.