BiH
19

Milorad Dodik: Pretres MUP-a RS-a u Bosanskom Novom mogao je izazvati oružani sukob

Piše: S. Č.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako pretres policijske stanice u Bosanskom Novom, koji su izveli pripadnici SIPA-e, predstavlja rušenje Ustava i destabilizacija države.

"Oni koji su naredili napad na policijsku stanicu u Bosanskom Novom moraju dobro razmisliti o tome šta rade. Sada je stvorena jedna delikatna situacija. Ne znam kako iz SIPA-e nisu shvatili da su na ovaj način mogli izazvati oružani sukob", rekao je Dodik na današnjoj Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

On je istakao kako međunarodne institucije rade na rušenju RS-a, tako što Bosni i Hercegovini daje nadležnosti kojoj joj, po njegovim riječima ne pripadaju.

"Bosna i Hercegovina prema Ustavu nema nadležnosti u oblasti bezbjednosti i pravosuđa. Sud i Tužilaštvo BiH su karikature i tvorevine OHR-a i međunarodne zajednice koja svjesno radi protiv ovog entiteta i njegovog naroda", smatra Dodik.

Dodao je kako je RS spremna na saradnju, ali da ima pravo braniti se.

"Sve dok se ne počnu poštovati nadležnosti RS-a saradnje neće biti", rekao je predsjednik manjeg bh. entiteta, pozivajući Narodnu skupštinu RS-a da prihvati Prijedlog o prekidu saradnje RS-a sa SIPA-om, Tužilaštvom i Sudom BiH.

Nakon, kako ga je on nazvao, terorističkog napada u Zvorniku, "ovo predstavlja drugi napad na bezbjedonosne strukture RS-a u posljednje vrijeme".

"Ako ovome sada ne stanemo u kraj, pitanje je šta će se dogoditi sljedeće. Također pitanje je i koja bi bila naša sljedeća reakcija. Poručujem im da nas ne iskušavaju", kategoričan je Dodik.

Na kraju svog obraćanja pred Narodnom skupštinom RS-a, dodao je kako će se RS odbraniti od svakog pokušaja njenog rušenja.