BiH
750

Milorad Dodik: Optužbe protiv Karadžića su izmišljotine

Anadolija
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ustvrdio je danas na nastavku svjedočenja u postupku protiv ratnog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića da su optužbe protiv Karadžića ''izmišljotina i manipulacije'', izvještava novinar agencije Anadolija.

Dodik se na u Haškom tribunalu pojavio kao svjedok odbrane.

“Vi ga optužujete za udruženi zločinački poduhvat, a sve to je izmišljeno i manipulacija. Ne može se dokazati ovakvim pojedinačnim slučajevima”, kazao je Dodik.

Nakon što nije želio da potvrdi neke svoje ranije izjave za medije, Vijeće Haškog tribunala je Dodika podsjetilo kako je 2001. godine drugačije govorio.

“Tada ste, 2001. godine, u novinskom članku optužili rukovodstvo SDS-a da je tokom rata u BiH činilo zločine”, podsjetile su sudije.

Dodik je u svom stilu uzvratio.

"Postoji život da spoznamo neke okolnosti. Vi ovdje pokušavate dokazati da su Srbi remetilački faktor, a da su drugi u pravu. Vaše optuživanje Srba predstavlja svrstavanje na jednu stranu", ocijenio je Dodik, prenio je novinar AA.

Potvrdio je kako je čuo da je Biljana Plavšić bila marginalizirana u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), čiji je Karadžić bio lider, i zbog toga što je kazala da je bila “zgrožena onim što Batko (Veselin Vlahović) radi po Sarajevu”.

“Čuo sam, ali ne mogu to da potvrdim, da je ona na sastanku sa rukovodstvom SDS-a rekla da je saznala za Batka i da je bila zaprepaštena, te je poslije bila marginalizirna u partiji”, potvrdio je Dodik.

Istakao je da SDS nikada nije ''rukovodio zločinima nego je samo vršio svoju ulogu kao vladajuća politička partija u to vrijeme''.

“Nikada nisam bio u prilici da na sastancima sa Radovanom Karadžićem čujem neki zahtjev od bilo koga da se počini zločin. Štaviše, Karadžić je tražio da se konflikt riješi mirno. To je bilo stanje rata i Karadžić nikada nije insistirao na činjenju bilo kakvog zločina niti je on učestvovao u zločinima”, kazao je čelnik manjeg bh. entiteta.

Napomenuo je da je čitav srpski narod u BiH u vrijeme rata Radovana Karadžića doživljavao kao svog neprikosnovenog lidera.

“Narod vas je doživljavao kao velikog lidera i vaše izjave su podržavane od cjelokupnog naroda. SDS je bio pokret otvoren za sve ljude”, rekao je Dodik, izvještava novinar agencije Anadolija.

Istakao je da su Vojska RS-a i policija RS-a legitimne strukture koje su vršile svoju legalnu ulogu tokom rata u BiH.

“Ali bilo je grupa na lokalnom nivou ako što su paravojne grupe van kontrole vlasti. Te paravojne ili militantne organizacije nisu bile pod utjecajem legalnih struktura vlasti u RS-u. Čak je bilo pokušaja da se razoružaju te paravojne grupe”, istakao je Dodik.

Na kraju je ustvrdio kako su nesrbi na prostorima RS-a tokom rata dobili zaštitu od tamošnjih vlasti.

"Nesrbi u RS-u su tražili zaštitu od vlasti i dobili su adekvatnu zaštitu. I sam sam štitio neka naselja sa muslimanskim stanovnicima ali njihovo ugrožavanje su vršile grupe koje su se iznenada pojavile na tom prostoru", zaključio je Dodik.

Dodik je nešto poslije 15 sati završio svjedočenje u Haškom tribunalu.