BiH
8

Milorad Dodik: Nećemo dozvoliti da se BiH priključi sankcijama Rusiji

Anadolija
Mi iz RS-a nećemo dozvoliti da se BiH priključi sankcijama EU i Amerike prema Rusiji, a najveći problem kretanja Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, koji je donio zakone koji se ne mogu provesti, rekao je u intervjuu za Anadoliju predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik.

On je, nastavio je Dodik, u BiH nametao zakone mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma. Ashdown je najviše problema napravio Bošnjacima, stava je Dodik, a kad dođe u Sarajevo, dobrodošao je.

"Mi ćemo u RS-u ići na referendum kada je riječ o NATO-u. Mogu da shvatim da posmatraju kao dobit, jer Bošnjaci jesu najveći stradalnici u prošlom ratu, to je nesumnjivo što se tiče BiH. Na prostoru bivše Jugoslavije najveći stradalnici su Srbi. Mogu da razumijem i bol, tugu i frustracije i kamo sreće da nije bilo rata. Mogu da razumijem da Bošnjaci misle da je fer bilo da NATO bombarduje Srbe, ali moram reći da mi Srbi smatramo da je to katastrofalno. Isto tako da je neko bombardovao Bošnjake, oni ne bi bili za tu vrstu strukture", pojasnio je Dodik.

Komentarišući špekulacije da u Bosni i Hercegovini može doći opet do rata, Dodik je naglasio kako do toga neće doći. 

"Mislim da rat nije bio potreban, ali kad se desio ja sam naravno bio na strani svog naroda. Ovdje mislim da imamo dva puta kojim ćemo se kretati. Imamo put da napravimo vlastitu strukturu. Da li se može napraviti takva BiH? Može. Da li se hoće? Neće. I zato ta BiH ima izbor da se okupi oko ideje da sama odlučuje o sebi ili da se raziđe. Koliko god to bilo frustrirajuće za nekog Bošnjaka koji kaže da ne da BiH. Pa ni mi nismo dali Jugoslaviju, pa smo je izgubili", rekao je Dodik.

Lokalni političari u Bosni i Hercegovini se, dodao je Dodik, ne bore za BiH, već da ispune uslove "stranaca koji tu dođu". Dodik je istakao kako je ranije bio potpuni euro optimist, a danas ne može da vjeruje u Evropu koja želi podanika, a ne jaku BiH unutar svojih granica.

"Ipak moramo misliti strateški i reći 'Ovaj prostor se mora uključiti u evropske integracije'. Ali ja neću da idem tamo kao neko ko smatra da nešto dobija, a u suštini ne dobija. Ovaj narod ovdje, bio Bošnjak, Hrvat ili Srbin, ne može da napravi privrednu strukturu koja je konkurentna evropskoj privrednoj strukturi. Mi ne smijemo ući u EU dok ne budemo konkurentni. Ako uđemo, nema Bosne, jer kakva je Bosna ako uđe sa zavisnom privrednom strukturom", naglasio je Dodik.

Nemoguće jednosmjerno okretanje prema Rusiji ili EU

Dodik tvrdi da bi prije Evropske unije ili Rusije, izabrao efikasan unutrašnji dogovor. Ipak, smatra da unutrašnji dogovor u BiH nije moguć, kao ni jednosmjerno okretanje prema Rusiji ili EU.

"Ne smije okretanje prema EU da zatvori naše kontakte sa Rusijom, niti treba ući u kontakte sa Rusijom da bi bili podanik i zatvorili svoje kanale saradnje sa EU. Ne postoji u životu izbor za i protiv te vrste", pojasnio je Dodik.

Nemam namjeru baviti se temom Krima, rekao je Dodik, jer ga ona "ne dotiče".

"Ali, isto tako nisam spreman da podržim saglasnost da BiH ulazi u uvođenje sankcija Rusiji. Ja sam za to da BiH ima stav sličan onome koji ima i Srbija, a to je da ne želimo prekinuti odnose sa Rusima, a želimo težiti ka EU. Ali EU neće odustati, ona će tražiti da se na pitanjem Ukrajine ovdje manifestuje podaništvo i to će biti još jedan raskol u BiH. Mi iz RS-a nećemo dozvoliti da se BiH priključi sankcijama EU i Amerike prema Rusiji", naglasio je Dodik, dodavši da RS ima velike investicije koje ne želi prekinuti.

Vučićeva politika će se zasnivati na stabilnosti u regionu

Iako mnogi tvrde da Aleksandar Vučić ne podržava Dodikove stavove, on ističe da podrška i nije važna, već saradnja. Srbija je sada suočena sa mnogim problemima, dodao je on, poput unutrašnjih ekonomskih neriješenih stvari, neriješenog pitanja Kosova, pa do novih oko situacije na Krimu i odnosa sa Rusijom, a Vučićeva odgovornost sada je pojačana.

"Ono što sam ja razumio jeste da je njemu od prijeke potrebe dobra saradnja sa vlastima Republike Srpske i naravno BiH, ali i drugim zemljama okruženja. Njegova politika će se zasnivati upravo na tome na miru i stabilnosti u regionu, saradnji sa svima kojima može. I da se neće petljati u unutrašnje probleme nekoga drugog, jer ne želi ni njemu da se neko petlja", rekao je Dodik dodavši da će sa Vučićem nastaviti saradnju u najboljem interesu Srbije i RS-a, ali ne na štetu BiH.

U Evropi će pričati kako Turska ne ispunjava kriterije, ali jesmo li naivni?

Osvrnuvši se na Republiku Tursku, koja već više desetina godina čeka da uđe u Evropsku uniju, Dodik je kazao kako do toga nikad neće doći, jer je Turska većinski islamska zemlja.

"U Evropi će pričati kako Turska ne ispunjava kriterije, a Turska privreda ima najveću ekspanziju u posljednjih 20 godina u regionu. Kad se vozite autoputem Beograd-Zagreb, ne možete proći od Turskih kamiona koji voze za EU, što znači da Turska proizvodi robu koju EU može da kupi. U čemu je onda problem, jesmo li naivni?", istakao je Dodik.

Turska, koja će biti objektivna u BiH za Dodika je prihvatljiva. Vidljivo je da Turska država uvijek na strani stavova bošnjačkih političkih lidera, što je odredilo njegov stav prema Turskoj.

"Iako mi u FBiH govore da postoji velika priča o odnosima sa Turskom, ipak nema velikih investicija i vidljive dinamike. Ali ono što i ima, ništa nije dotaklo nas i nije nam pružena nikakva vrsta pomoći od strane Turske, čiji zvaničan stav jeste BiH cjelovita. Onda ne bi trebalo da se separativno rješavaju ta pitanja. Ko god hoće da otvori fabriku bilo čega ovdje, naravno u skladu sa zakonima, ja sam spreman da ga lično primim i pomognem mu oko svega", poručio je Dodik.

Odbaciti međunarodni intervencionizam 

Mislim da Bosne i Hercegovine nema bez unutrašnjeg dogovora i da ona ide ka potpunoj blokadi, rekao je Milorad Dodik.

On je u razgovoru za Anadoliju kazao da "Bosnu i Hercegovinu ne blokira Milorad Dodik već da ona ide ka blokadi zato što je izgubljena vjera u međunarodni faktor koji uopše nije bio odgovoran, posvađane su političke elite u okviru bošnjačkog naroda, obespravljene političke elite u okviru hrvatskog naroda, a srpska politička elita je nezadovoljna jer je izgubila mnogo ovlaštenja". 

"Ako Bosna i Hercegovina hoće da preživi, ja mogu da pozovem ljude na taj dijalog. Moramo sjesti i reći da li je ono što su uradili visoki predstavnici do sada uredu ili nije uredu, pa da se argumentovano čuje zašto Bošnjaci misle da jeste, a mi mislimo da nije uredu. I da se naprave rješenja. Ako nema našeg rješenja, sva strana rješenja nigdje nisu uspjela", rekao je Dodik.

Okrivljujući najviše međunarodnu zajednicu za trenutno stanje u BiH, Dodik je kazao da ako se BiH ne otarasi raznih mešetara, neće moći ići dalje. 

"Prvi preduslov je da se međunarodni intervencionizam odbaci od svih strana u BiH. Ovakva BiH, sa enormnom upravom međunarodnog aparata, špekulanata, propalih birokrata u svojim zemljama, ne može da uspije", smatra Dodik.

Prema njegovom mišljenju, predstavnici međunarodne zajednice činili su sve da BiH ne bude prostor razvoja već, kako je kazao, eksperimentalno područje.

"To nismo razumjeli svi u BiH i zato se dijelimo. Zato mi mislimo da ova BiH, koja je podanik međunarodne zajednice, ne može opstati, i da nas FBiH, kao takav podanik, vuče sve dole. Mi hoćemo da upravljamo resursima i da to zajedno činimo", poručio je Dodik.