BiH
199

Milorad Dodik: Nastavit ćemo slaviti 9. januar i nijedan sudija to ne može zabraniti

Anadolija
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Republika Srpska će nastaviti da slavi Dan Republike i nijedan sud joj ne može oduzeto to pravo, poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske danas obraćajući se na svečanoj akademiji "Zavjet slobode" u Sportskoj dvorani "Borik" povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

Svečanosti u "Boriku" počela je intoniranjem himni "Moja Republika" i "Bože pravde", a prisustvovao joj je veliki broj zvanica među kojima i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, delegacija Vlade Srbije, predvođena premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i Majom Gojković, predsjednicom srbijanskog paralamenta.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici RS u institucijama BiH, među kojima i Mladen Ivanić, član predsjedništva BiH, članovi Vlade RS, predstavnici Narodne skupštine RS, lokalnih zajednica i mnogi drugi.

Milorad Dodik je rekao je da je na današnji dan prije 24 godine, proglašavanjem Republike Srpske, udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

"Ni tada, kao ni sada, nismo željeli ništa drugo nego da živimo slobodno, i da slobodno odlučujemo o svojoj sudbini. Srbi su, pokazalo se kroz vijekove, mogli bez svega, osim bez slobode. I drugi su to prepoznali", rekao je Dodik. Dodao je da je "RS nastala kao potreba da u jednom državno pravnom okviru slobodno i zaštićeno živi srpski, ali i svi drugi narodi koji to žele".

"Priča o nastanku i trajanju RS je priča o potrebi ovog naroda da bude slobodan, da ostane i opstane na ovim prostorima", naveo je Dodik. Kazao je da je neko izgleda naumio da utamniči cijeli jedan narod jer je Sud rekao da ne može biti slobodan.

"Nedavno su nam poručili da je jedan sud iznad naše slobode i našeg prava da je slavimo", rekao je Dodik i poručio da srpski narod slobodu nije ni dobio na Sudu, da bi mu je Sudom uzimali i to preglasavanjem koje je i bilo okidač za sjednicu Narodne skupštine 9. januara 1992. godine, kada je proglašena Republika Srpska.

Naglasio je da srpski narod ima pravo da čuva, gradi i jača RS i u pravu je što danas štiti svoja osnovna prava i slobodu, što slavi Republiku.

"Imamo pravo da jačamo njenu autonomiju. Imamo pravo na samoopredjeljenje, garantovano najvišim dokumentima Ujedinjenih nacija o političkim i građanskim pravima. U pravu smo kada kažemo da je Dan Republike Srpske 9. januara, i pred Ustavnim sudom BiH, i pred međunarodnim sudovima i građanskim pravima", rekao je Dodik.

Istakao je da samo "projekat zvani dejtonska BiH ima šansu da preživi", a da se najveći uspjeh u protekle 24 godine ogleda u činjenici da je zahvaljujući okviru zvanom Republika Srpska srpski narod ostao i opstao na ovim prostorima, a svi ostali uspjesi su posljedica tog osnovnog.

"Mi smo ostali, opstali i nemamo namjeru igdje da idemo", rekao je on. Za veze koje RS ima sa Srbijom rekao je da ne postoje važnije i specijalnije, a da RS ostaje privržena ideji evropskih intergacija, ali bez žrtvovanja ovlaštenja i nadležnosti "Mi ne mislimo da je put ka EU jedini put kojim Srpska može ili treba da ide. Svijet se mijenja, otvaraju se i nove mogućnosti za saradnju", rekao je Dodik i naveo primjer saradnje sa Kinom i Rusijom.

Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije u obraćanju prisutnima istakao je da je delegacija ove zemlje došla s namjerom da iskažu poštovanje i iskrenu podršku Republici Srpskoj.

"Kad pomislite da ste usamljeni znajte da niste. Srbija je uvijek tu, a njena obaveza jeste da čuva i štiti RS, odnosno da čuva i bude garant teritorijalnog integriteta i suverentiteta BiH", kazao je Vučić i naglasio da niko ne može i neće moći da ukine RS nikakvim dekretima, jer ona nije stvorena dekretima nego ju je stvorio Narod RS. Navodeći da Srbija neće dozvoliti da RS bude usamljena, istakao je da ljubav prema RS-u ne znači mržnju prema BiH.

"Ona podrazumijeva građenje mostova i puteva prema BiH da bismo konačno svi mogli normalno da radimo, živimo, razmjenjujemo kapital, znanje, robu, da bi jedni od drugih naučili i zajedno preživjeli i opstali", rekao je Vučić.

Rekao je i da uz sve različitosti naroda na ovim prostorima, zajednički život jeste osnovni uslov za budućnost u kojoj nikada niko neće biti sam, te da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati u Srbiji i BiH sudbinski vezani jedni za druge, jer su živjeli i živjet će zajedno vijekovima.

"Hoćemo da gradimo fabrike, da radimo više, a komšije, ljude koji drugačije vjeruju ili misle moramo da poštujemo i sa njima da dijelimo i dobro i zlo. Na Balkanu nema velikih i malih, nemoj da se prebrojavamo, tek tada ćemo da vidimo kako i koliko smo i jedni i drugi i treći mali, a sukobima i ratovima nismo postajali ni veći, ni bogatiji", istakao je Vučić.

Svečanoj akademiji prethodio je sastanak u Palati Republike u Banjoj Luci na kojem su Dodik i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, razgovarali sa Vučićem, Gojkovićevom i patrijarhom srpskim Irinejom.

U 15 sati u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske zakazan je svečani prijem. Dan Republike Srpske ove godine obilježava se uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je neustavan dio Zakona o praznicima RS koji propisuje da se taj praznik proslavlja 9. januara. Nakon ove odluke zvaničnici ovog entiteta odbacili su odluku Ustavnog suda, poručivši da će RS nastaviti da slavi svoj rođendan.