BiH
0

Milorad Dodik i Mladen Bosić zadovoljni sastankom u Briselu

SRNA/Klix.ba
Milorad Dodik i Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik i Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je Srni da je na današnjem sastanku u Briselu pobijedila politika koju su zastupali političari tog bh. entiteta.

"Naš stav je jasno prihvaćen i od drugih i u tom pogledu nema više dilema. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić i ja smo jasno rekli naš stav i Republika Srpska će ući u izmjenu samo jedne riječi što se tiče Ustava, a to je da je RS jedna izborna jedinica i ona neposredno bira jednog člana Predsjedništva BiH. To je ono što je definitivno jasno", kazao je Dodik.

"Mi smo bili dosljedni u svom političkom stavu u vezi sa provođenjem odluke 'Sejdić - Finci' i to je danas u Briselu i prihvaćeno. Bilo je mnogo nasrtaja u prošlosti na naše pravo da biramo, tražili su različite stvari kroz priču simetrija i asimetrija, ali mi smo bili uvijek precizni i jasni kao i danas", naglasio je Dodik.

Lideri sedam vodećih političkih partija iz BiH danas su u Briselu razgovarali sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefanom Saninom o provođenju odluke Evropskog suda u predmetu "Sejdić-Finci".

Današnji sastanak u Briselu poslužit će kao priprema za naredni dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja između EU i BiH, koji će biti održan 11. aprila u Mostaru, a čija će centralna tema biti politički sporazum u predmetu "Sejdić-Finci" i vremenski okvir za njegovo provođenje.