Banja Luka
0

Milorad Dodik danas preuzima dužnost predsjednika RS

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
U Banjoj Luci će danas biti obavljena svečana primopredaja dužnosti predsjednika Republike Srpske /RS/ između Milorada Dodika i Rajka Kuzmanovića.

Ceremoniji će prisustvovati i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

 Potpredsjednik Vlade RS  Anton Kasipović izjavio  je da bi Dodik, koji je dosadašnji premijer,  danas   trebalo da prenese premijerska  ovlaštenja na jednog od potpredsjednika Vlade RS. 

"Ono što ja znam je da će  Dodik, prije primopredaje sa predsjednikom Rajkom Kuzmanovićem, završiti taj dio posla, odnosno da će prenijeti ovlaštenja na jednog od potpredsjednika Vlade RS", rekao je Kasipović sinoć  za ATV.

Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko rekao je da Republika Srpska nema predsjednika Vlade od trenutka kada je  Dodik pred Narodnom skupštinom RS položio zakletvu u svojstvu predsjednika RS.

Dodik je juče na konstitutivnoj sjednici novog saziva Narodne skupštine inaugurisan za  osmog  predsjednika  RS. 

  U inauguralnom govoru  Dodik je  izjavio da je  Republika  Srpska suština njegovog političkog i životnog angažmana, te    najavio da će 	biti predsjednik svim građanima, bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadaju i bez obzira da li su glasali za njega.
Novoizabrani predsjednik RS poručio je  da je njegov cilj jaka, stabilna, demokratska i prosperitetna Republika Srpska, sa nadležnostima koje su joj verifikovane u Dejtonu i Parizu i suverenitetom koji je unijela u državnu zajednicu BiH.   


Dodik je pobjedom na izborima 3. oktobra izabran za osmog predsjednika RS. 

Svečana primopredaja  u Palati Republike zakazana je za  11.00 časova.