BiH
0

Milorad Dodik: Ako me i smijene, neću to prihvatiti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike srpske Milorad Dodik izjavio je da ne bi prihvatio eventualnu odluku visokog predstavnika o svojoj smjeni te da bi nastavio dolaziti na posao i kada bi pokušali da ga u tome onemoguće. Tokom gostovanja u emisiji RTRS-a, Dodik je naglasio da je demokratski izabran političar te da ima pravo obavljati svoj posao.

Ističući da "postoje neke spekulacije" o njegovoj smjeni, Dodik je kazao da on, "za razliku od drugih koji su pristajali da na taj način budu poniženi, na to neće pristati".

Dodik navodi da će naći načina da se sam bori protiv takve odluke te da bi i međunarodne trupe mogle blokirati institucije RS-a, ali da bi on i pored toga došao na posao.

"Demokratski sam izabran političar, imam pravo da radim svoj posao i ne mogu ga prestati raditi. Mogu da blokiraju institucije, ali to još ne znači da ću odustati", istaknuo je Dodik gostujući sinoć u emisiji Radio-televizije RS-a.

Ponovio je i da je u BiH nastupila najveća poslijeratna politička kriza i optužio visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da je tu krizu izazvao mjerama koje su suštinski poremetile odnose u BiH te da je prekršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum, narušio balans koji je postavljen među etničkim zajednicama u BiH i ugrozio sigurnost srpskog naroda u BiH.

Istaknuo je da predstavnici RS-a traže da se isključi i teorijska mogućnost preglasavanja u institucijama BiH, dodajući da u vezi s ovim pitanjem nema kompromisa.

Entitetski premijer je kazao da će RS i njeni političari iskoristiti sve raspoložive demokratske mjere da bi na demokratski način dokazali kako to što je urađeno nije na dobrobit naroda i same BiH, ali i naveo da u RS-u nema nikakvih razmišljanja o destabilizaciji u pogledu nasilja i eventualnih sukoba.

Govoreći o eventualnoj povezanosti situacije u BiH s pregovorima o konačnom rješenju statusa Kosova, Dodik je naveo da takve ocjene iznose pojedini svjetski mediji koji su postali "propagandni servisi raznih grupa".

On smatra da je međunarodna zajednica "frustrirana činjenicom da se Srbija nije odrekla Kosova", zbog čega se došlo u situaciju u kojoj je kosovski problem teško riješiti.

Demantirao je i pisanje jednoga njemačkog lista da se entitetska vlada kod jedne štamparije raspitivala za cijenu štampanja referendumskih listića.

"Ako i donesemo odluku o referendumu, nećemo kriti štampanje glasačkih listića. Ovde se radi o podmetačini da bi se stvorila predstava o problemu koji se zove Dodik i RS, a sve to da bi se, opet, izvršili pritisci na RS", rekao je entitetski premijer.