Prioritet bila obuka
0

Milojčić: OSBiH u 2011. godini izvršile sve ključne zadatke

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Oružane snage BiH (OSBiH) su u 2011. godini izvršile sve ključne zadatke, ocijenio je danas načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić u izjavi Feni.

"Prioriteti u godini na izmaku bili su obuka pripadnika OSBiH i podmlađivanje sastava" kazao je general Milojčić, podsjećajući da su tokom 2011.izvršene završne vježbe (rotacije) s prvim pješadijskim bataljonima iz sastava triju pješadijskih brigada OSBiH.

Istovremeno, realizirana je obuka (tri vježbe) za pripadnike OSBiH koji su angažirani u mirovnim operacijama.

General Milojčić naglašava da je posebna pažnja posvećena učešću pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru, podsjećajući da je tokom 2011. upućena treća rotacija pješadijske jedinice u Afganistan (provincija Helmand) u sklopu ISAF-a.

Navodi da su u skladu s planom, štabni oficiri OSBiH i dalje angažovani u okviru danske borbene grupe, odnosno osam oficira na sjeveru (Afganistana) zajedno s njemačkim kontingentom, kao i pet oficira-posmatrača u Kongu.

"U skladu s odlukama Predsjedništva BiH nastavili smo pripremu i obuku naših deset instruktora iz sastava vojne policije koji će raditi u centru za obuku pripadnika vojne policije Afganistanske nacionalne armije", kazao je Milojčić.

Kao jedan od prioriteta u okviru misije OSBiH, general Milojčić navodi i saradnju s civilnim strukturama u slučajevima elementarnih i drugih katastrofa, uz napomenu da je na tom planu neophodno nastaviti jačanje ukupnih kapaciteta.