BiH
0

Miljuš: Od 18.000 tona kafe u BiH, 70 posto je crno tržište

FENA
Grupacija za kafu Vanjskotrgovinske komore BiH smatra da je najefikasnije da se naplata akciza vrši pri uvozu kafe da bi se na taj način spriječio nezakonit promet kafe i doprinijelo povećanju prihoda u državnom budžetu.

Članice Odbora Grupacije uvoznika, prerađivača i distributera kafe na današnjem sastanku u Sarajevu govorili su o aktivnostima u vezi izrade prijedloga izmjena Zakona o akcizama.

Predsjedavajući te grupacije Zoran Miljuš podsjetio je da na donošenju izmjena tog zakona insistiraju već tri godine, te da očekuju da će to pitanje biti rješeno u skorije vrijeme.

-Očekujemo vrlo brzo od Uprave za indirektno oporezivanje da će utvrditi novi prijedlog zakona koji će dati veće šanse domaćoj privredi i domaće proizvođače, odnosno prerađivače kafe dovesti u ravnopravan položaj u regionu, izjavio je Miljuš novinarima.

Prema njegovim riječima, jedni način je da se akciza naplaćuje prilikom uvoza i da kafa kao akcizna roba dobije akcizne markice.

-Samo na taj način možemo u potpunosti legalizovati tržište, povećati budžetske prihode i stvoriti prostor za domaću proizvodnju, akumulaciju i preduslove za izvoz, dodao je Miljuš naglašavajući da je ukupno tržište kafe u BiH trenutno oko 18.000 tona, od čega je 70 posto crno tržište, pa država gubi prosječno godišnje oko 40 miliona KM.

-Sirova kafa je berzovna roba i ovisno od toga šta će se dešavati na berzi u toku godine, ovisit će i cijena kafe. Zasad, domaći proizvođači još uvijek na uštrb svoje akumulacije i zarade drže cijene pod kontrolom, kazao je Miljuš.