BiH
0

Milišić: Ministri spremni potpisati SAA čim budu ispunjena četiri uvjeta

FENA
Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije sinoć su pozdravili nedavne pozitivne događaje u BiH, uključujući i ponovo iskazanu opredijeljenost za reformu policije, ali su istovremeno opet izrazili zabrinutost zbog političke situacije u BiH i usporavanjem procesa reformi do kojeg je došlo u proteklih godinu dana.

Kako je na brifingu za novinare u Sarajevu izjavio glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić, ministri su istaknuli da je odgovornost političkih lidera da osiguraju puno funkcioniranje državnih institucija te da rade na reformama koje su ključne da bi BiH krenula naprijed, a njeni organi uistinu preuzeli odgovornost.

  • Ključna poruka bh. liderima je da su ministri vanjskih poslova zemalja EU spremni potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) čim budu ispunjena četiri uvjeta. To su reforma policije, zasnovana na tri principa navedena u Mostarskoj deklaraciji i Akcionom planu za reformu policije, okončanje reforme javnog RTV servisa, suradnja s Haškim tribunalom i reforma javne uprave, kazao je Milišić.

U tom smislu je naglasio da je od ključnog značaja današnji sastanak koji su organizirali lideri stranaka vladajuće koalicije.

  • Praksa je pokazala da je pozitivan ishod moguć kada se lideri parlamentarnih stranaka sastanu da bi razgovarali o konkretnim reformama, rekao je Milišić.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak prisustvuje današnjem sastanku u Banjoj Luci.

  • On je pozdravio ovakve sastanke kao mehanizme koje su izradili koalicioni partneri kako bi koordinirali rad na reformama i iznašli kompromis koji će odražavati zajedničko gledište i uzajamni interes. Ovi sastanci daju priliku političkim liderima da obnove povjerenje javnosti i stvore pozitivnu političku atmosferu. Važno je da su oni istovremeno i prava prilika za rad na preduvjetima za integraciju u EU, kazao je Milišić.

Upitan da li podrškom ovakvim sastancima OHR ustvari dezavuira institucije BiH, jer se ključne odluke donose čak i u raznim kafanama, Milišić je rekao da se ne radi o tome jer će institucije na kraju morati donijeti konačnu odluku.

Kao primjer je naveo usvajanje Akcionog plana o reformi policije, koji je uvažen tek u onom trenutku kada je usvojen na Vijeću ministara BiH.

  • Ovakvi sastanci su korisni za formiranje podrške za određene ciljeve, ali to ne omalovažava značaj institucija BiH, rekao je glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.