Sud BiH
0

Milisav Gavrić izjasnit će se o krivnji 2. oktobra

FENA
Milisav Gavrić, optužen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti u vezi s krivičnim djelom genocid, izjasnit će se o krivnji 2. oktobra, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud BiH je optužnicu protiv Milisava Gavrića potvrdio 11. juna 2008.

Prema navodima iz optužnice, Gavrić je od 10. do 19. jula 1995. godine kako pripadnik Policijske stanice Bratunac, a od 12. jula 1995. kao zamjenik komandira Policijske stanice Srebrenica, s drugim pripadnicima Vojske i MUP-a Republike Srpske (RS) učestvovao i pomagao u organiziranom i sistematskom zarobljavanju, nanošenju povreda i pogubljenju Bošnjaka.

Navodno je 12. i 13. jula 1995. s neidentificiranim pripadnicima srpske vojske i MUP-a RS-a iz Potočara, gdje se sklonilo oko 40 hiljada Bošnjaka, prisustvovao i pomagao u prisilnom transportu nekoliko hiljada Bošnjaka, žena, djece i staraca, koji su prevezeni na teritorij pod kontrolom Armije RBiH. Istovremeno, optuženi je navodno učestvovao u izdvajanju muškaraca iz grupe civila, od kada se nekima od njih gubi trag.

U optužnici se navodi i to da je optuženi 12. jula 1995. u Srebrenici učestvovao i pomagao u prisilnom nestanku jednog Bošnjaka koji je s još 16 Bošnjaka bio zarobljen u kući drugog civila. Kako se navodi u optužnici, Gavrić je istog dana u krugu fabrike akumulatora, gdje su bili smješteni ranjenici Bošnjaci, izdvojio i izveo jednog civila, kojem se gubi trag do 2003. godine kada je ekshumiran iz masovne grobnice u Zelenom Jadru 5, općina Srebrenica.

Gavrić se tereti i da je 12. jula 1995. u popodnevnim satima, s još dvojicom neidentificiranih srpskih vojnika, ušao u krug fabrike Cinkare u Potočarima te u dva navrata odveo pet do deset muškaraca Bošnjaka starosti do 25 godina, kojima se od tada gubi trag.