BiH
0

Milionita tona aluminijskih proizvoda

FENA
U ljevaonici mostarskog poduzeća Aluminij danas je izlivena milionita tona aluminijskih proizvoda od ponovnog pokretanja proizvodnje 1997. godine.

"Nakon obnove proizvodnje ljevaonica je najvećim dijelom proizvodila 'T-ingote', a danas gotovo 90 posto proizvodnje otpada na visoko kvalitetne proizvode u vidu trupaca i blokova", kazala je tom prigodom voditeljica proizvodnje ljevaonice Ružica Udovičić.

Mostarski aluminij dalje se prerađuje u brojnim domaćim i stranim tvornicama. Tako se u poduzeću Jajce Alloy Wheels proizvode aluminijske felge za talijansko tržište, u poduzećima Presal i Feal aluminijski otvori, a u šibenskom TLM-u folije za pakiranje čokolade.

Udovičić je dodala kako se do kraja tekuće godine planira završetak modernizacije ljevaonice, čime će se steći uvjeti za premašivanje planirane godišnje proizvodnje od 140,000 tona.

Generalni direktor Aluminija Mijo Brajković istaknuo je da spomenutih milion tona aluminija, finansijski gledano, iznosi više od dvije milijarde dolara.

"To je ono što nas čini sretnima. Ne znam što će drugo pomoći Bosni i Hercegovini, ako ne ovakvi pogoni i ovakvi uspjesi. Samo tako možemo opstati", dodao je Brajković.

Generalni direktor osvrnu se i na prodaju Aluminija ponovivši kako cilj nije "prodati skupo, već prodati dobro Aluminij". Brajković je kazao kako bi osnovni kriterija za prodaju trebao biti nastavak ulaganja i daljnji razvitak poduzeća.

Inače, četiri kompanije koje su prošle u drugi krug konkursa za kupovinu Aluminija, završile su proces dubinskog snimanja mostarskog giganta i po Brajkovićevim riječima iznimno su zadovoljni onim što su vidjeli.

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda za preuzimanje 88 posto kapitala Aluminija istječe 5. septembra.