Popis stanovništva 2013.
0

Milinović: Predstoje nam intenzivne pripreme za popis

FENA
Zdenko Milinović
Zdenko Milinović
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović izrazio je zadovoljstvo da je BiH napokon dobila zakon o popisu stanovništva i da će popis biti proveden u Bosni i Hercegovini.

"Sada nam tek predstoje prave, intenzivne pripreme. Do sada, što smo mogli uraditi, statističke institucije su uradile najvažniji stručno-metodološki dio. Međutim, sada predstoje stvarne pripreme, pripreme probnog popisa, provedba probnog popisa, kartografska podloga da se taj posao finalizira...", kazao je Milinović Federalnoj novinskoj agenciji.

Prema njegovim riječima, organizacione pripreme na terenu isto moraju krenuti i tu trebaju biti uključene sve razine vlasti, od općine do države.

"Kroz probni popis također ćemo testirati i softver i hardverska rješenja koja treba da dobijemo od Evropske komisije. Pred nama je implementacija i Twining projekta 2008., znači tehnička pomoć. Ogroman posao nas očekuje u ovih godinu dana", kazao je Milinović.

Upitan kada bi mogao biti održan probni popis, odgovorio je da to još nisu definitivno utvrdili, ali da on misli da bi trebao da bude u desetom mjesecu.

"BiH je prihvatila i međunarodni monitoring. Vrlo brzo ćemo imati kontakt i s EUROSTAT-om o organizaciji međunarodnog monitoringa, tako da i taj dio probnog popisa i sve aktivnosti koje u pripremama treba da se rade će biti pod međunarodnim monitoringom. Oni će verificirati sve faze popisa, pa time i probni popis", kazao je Milinović.

S njima u kontaktu ćemo, dodao je, definitivno i utvrditi vrijeme, „ali ne znam točno kada će krenuti međunarodni monitoring“.

Na pitanje da li je dovoljno vremena za sve potrebne aktivosti kako bi popis 2013. godine bio kvalitetno obavljen, Milinović je kazao:

"Ako svi ozbiljno shvatimo posao koji je pred nama, sve odgovorne institucije na svim razinama vlasti, sve osobe koje će biti uključene u popis, mislim da možemo u ovih godinu dana kvalitetno pripremiti popis".

"To je procjena koju je EUROSTAT ovdje napravio, da nam treba negdje godinu dana od dana donošenja zakona", dodao je Milinović.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojio Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Prema ovom zakonu, popis će se provesti od 1. do 15. aprila 2013. godine, prema stanju na dan 31. marta 2013. godine u 24.00 sata (ponoć), što se smatra referentnim datumom popisa.

S obzirom na to da je Dom naroda ovaj zakon usvojio u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom bit će potrebno obaviti usaglašavanje između domova.

Predstavnički dom državnog parlamenta prijedog ovog zakona usvojio je u prošlom sazivu.