Srđan Blagovčanin, TI
0

"Milijarde iz budžeta idu u džepove političkih elita i njihovih tajkuna"

Sarajevo-x.com
Izvršni direktor “Transparency Internationala” u BiH za portal Razglasaj.ba govori o netransparentnom finansiranju političkih kampanja te činjenici da “striktnija pravila o finasijskom poslovanju važe za trafiku nego za političku partiju”.

Blagovčanin tvrdi kako se prema svim procjenama ni nakon ovih izbora neće desiti veće promjene, te predviđa da će ubrzavanjem integracija zemalja regiona pritisak na nosioce vlasti u BiH rasti, tako da će se stvari morati odvijati u pozitivnom pravcu, uz pitanje koliko vremena kojeg smo već previše izgubili će nam za sve to trebati.

Blagovčanin je istakao da problem sa finansiranjem političkih partija postoji i u razvijenijim zemljama od BiH, navodeći primjer Austrije.

"Međutim, u BiH je sasvim sigurno on veoma prisutan, a do sada je postojala zavjera šutnja o tom problemu. Trenutno stanje koje imamo je potpuno apsurdno, jer striktnija pravila o finasijskom poslovanju važe za trafiku nego za političku partiju", rekao je Blagovčanin.

On kao problem navodi to što političke partije mogu kršiti zakon nekažnjeno sa velikom vjerovatnoćom da neće biti ni otkrivene, pa se namjerno odlučuju za kršenje zakona.

Na pitanje da li su stranke pod indirektnom kontrolom određenih ekonomskih krugova, Blagovčanin je odgovorio kontrapitanjem koliko stranke kontrolišu javna preduzeća, procese privatizacije i javne nabavke i koliko koristi izvlače iz toga?

"Mislim da su upitanju milijarde, koje svake godine nestaju iz budžeta na svim nivoima vlasti i slivaju se u džepove političkih elita i njima bliskih tajkuna. Ovdje se to čak i ne krije, svaka od stranaka ima nekoliko javnih preduzeća koje kontroliše i iz kojih izvlači novac. Slično je sa privatizacijom i javnim nabavkama, ko kontroliše određenu instituciju ili proces, on iz toga izvlači korist. To se u teoriji zove efekat zarobljene države, to je dakle situacija u kojoj je javni interes u potpunosti podređen privatnim interesima uske grupe na samom vrhu piramide vlasti. Ta uska grupa ujedno kreira propise koji joj omogućavaju legalnu pljačku države i građana i naprosto i državu i građane drži kao taoce", kazao je Blagovčanin.

Izvršni direktor TI-a je rekao da je fenomen da ljudi glasaju za iste političare i stranke, iako istraživanja pokazuju kako im ne vjeruju, jako teško objasniti.

"U svim istraživanjima građani iskazuju ogromno nezadovoljstvo postojećim stanjem i radom vlasti, a iz izbora u izbore imamo iste strukture na vlasti. Vjerovatno razloge za to treba tražiti u sistematskoj propagandi i manipulaciji, koja se posebno intenzivira u vrijeme predizbornih kampanja. Također mislim da i sama ustavna struktura države i političkog sistema generiše ovakvo stanje. Ali ipak ne treba ni građane eskulpirati od odgovornosti, u krajnoj liniji vlast je onakva kakvu zaslužujemo", izjavio je Blagovčanin.

Za kraj je rekao da istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se odnosi snaga na političkoj sceni neće drastično promijeniti i da je našu zemlju na izvjestan način izoluju čak i zemlje regiona.

"Ipak vjerujem da će ubrzavanjem integracija zemalja regiona pritisak na nosioce vlasti u BiH rasti, tako da će se stvari morati odvijati u pozitivnom pravcu. Naravno, ostaje samo pitanje koliko će nam vremena za to trebati, ali to najviše zavisi upravo od nas", zaključio je Blagovčanin.