BiH
0

Milići: Procijenjena šteta od 715.000 KM

SRNA
Nedavne poplave u opštini Milići nanijele su štete stambenim objektima, infrastrukturi i poljoprivrednim usjevima u vrijednosti od 715.000 KM, utvrdila je danas opštinska Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Načelnik opštine Milići Živojin Jurošević rekao je Srni da će dopis sa ovom informacijom i specifikacijom nastalih šteta biti upućen nadležnim ministarstvima Republike Srpske, od kojih će biti zatražena pomoć u sanaciji šteta.

"Procijenjena šteta na mostovima, od kojih je nekoliko porušeno, je 110.000 KM, lokalnim makadamskim i asfaltnim putevima 290.000 KM, te objektima u vlasništvu građana oko 160.000 KM. U oblasti poljoprivrede imamo direktne štete na voću, povrću i ratarskim kulturama, kao i stočnom fondu od 105.000 KM, a biće potrebno i oko 40.000 KM za sanaciju terena", kaže Jurošević.

Uz resorna ministarstva RS, molbe za pomoć upućene su i Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, kao i Vladi Tuzlanskog kantona.

"Ovdje su već dolazili predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija za BiH, koji su obišli najugroženija područja u Rajićima i Cerskoj. Dobili smo načelno obećanje da će UNDP da učestvuje u sanaciji mosta u Rajićima i asfaltnog puta prema Cerskoj", rekao je Jurošević.

On je dodao da će opština Milići, u granicama svojih mogućnosti, intervenisati i sredstvima iz opštinskog budžeta tamo gdje su neophodna hitna ulaganja u sanaciju šteta.

Jurošević je istakao da je do sada fakturisano oko 40.000 KM za raščišćavanje puteva i pomoć najugroženijim porodicama.