BiH
688

Milici Đukić iz Prnjavora srebrena medalja na Olimpijadi u Južnoj Africi

NAP
Milica Đukić
Milica Đukić
Mlada bosanskohercegovačka matematičarka Milica Đukić osvojila je srebrenu medalju na Olimpijadi iz matematike za srednje škole koja se ove godine održavala u Južnoj Africi, javlja bh. novinska agencija Patria.

Đukić, koja ide u treći razred gimnazije u Prnjavoru, pokazala je visok stepen znanja iz matematike na prestižnom takmičenju, što joj je na kraju donijelo i srebrenu medalju.

U ukupnom plasmanu, među 101 zemljom, Bosna i Hercegovina je osvojila solidno 51 mjesto, odmah iza Austrije, Španije, Francuske, dok smo iza sebe ostavili Švedsku, Sloveniju, Norvešku...

Kineski matematičari srednjoškolci u ukupnom plasmanu bili su najbolji. Iza njih su matematičari iz SAD-a, treći su učenici sa Tajvana, zatim slijede matematičari iz Rusije, Japana, Ukrajine, Koreje...

Osim Milice Đukić, našu zemlju u Južnoj Africi predstavljala su i tri učenika iz Internacionalne škole u Sarajevu: Lamija Kujan, Demir Papić i Adnan Treho, zatim Neira Kurtović sa Sarajevo koledža te Rijad Muminović iz Druge gimnazije Sarajevo. Oni su također bili nadohvat medalja, piše agencija Patria.