BiH
0

Miličević spreman da svjedoči o atentatu na Leutara

Nezavisne novine
Mario Miličević Baja, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbi za ubistvo Joze Leutara, doministra MUP-a FBiH, spreman je svjedočiti o svojim saznanjima o atentatu na Leutara, potvrdio je sagovornik "Nezavisnih novina" iz sarajevske policije.

"Mario Miličević nedostupan je domaćim istražnim organima, ali je posredstvom određenih osoba iskazao želju da svjedoči o svojim saznanjima o atentatu na doministra MUP-a FBiH. Kantonalni sudovi u Sarajevu i Mostaru raspisali su potjernice za Miličevićem, zbog počinjenih krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom i ratnog zločina", izjavio je sagovornik "Nezavisnih novina".

Kantonalni sud u Sarajevu prije tri godine oslobodio je Ivana Andabaka, Željka Ćosića, Dominika Ilijaševića, Zorana Bašića, Jedinka Bajkušu i Marija Miličevića odgovornosti za ubistvo doministra FMUP-a. Jozo Leutar ubijen je u martu 1999. godine u Sarajevu, kada je pod njegovim službenim automobilom aktivirana eksplozivna naprava. Optužnica protiv ove šestorke temeljena je na iskazu zaštićenog svjedoka Merima Galijatovića čija je relevantnost kasnije osporena. Svi su u ponovljenom postupku oslobođeni optužbe.

Mario Miličević Baja tokom cijelog postupka bio je nedostupan istražnim organima. Miličević ima hrvatsko i državljanstvo BiH, a od ubistva Leutara živi u Hrvatskoj. Do prije dvije godine boravio je u Cavtatu pokraj Dubrovnika. Stan je iznajmio od Radoslava Miličevića.

"Nisam znao o kome se radi i da ga policija iz BiH traži. Iznajmio sam mu stan, a on je prije dvije godine jednostavno otišao. Nije mi platio rentu ni mnogo računa", rekao je za "Nezavisne novine" Radoslav Miličević.

Istražni organi u BiH trenutno ne raspolažu informacijama gdje se krije Miličević. Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, on živi u Hrvatskoj koja ga ne namjerava izručiti. Hrvatski Ustav zabranjuje izručivanje hrvatskih državljana drugim zemljama.

"Istraga o ubistvu Joze Leutara otvorena je već nekoliko godina. Tačnije, otvorena je odmah nakon što je potvrđena oslobađajuća presuda za šest osoba koje su bile optužene za ubistvo doministra MUP-a FBiH. U ovom trenutku ne mogu govoriti o novim saznanjima u istrazi", kazao je jučer za "Nezavisne novine" Oleg Čavka, tužilac i glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Istragu o ubistvu Joze Leutara zajednički vode MUP Federacije BiH i MUP Kantona Sarajevo. Zlatko Miletić, direktor Uprave policije FMUP-a, nedavno je izjavio da ima nova saznanja o ubistvu Leutara, ali je odbio precizirati o kakvim se saznanjima radi.